Stateloos

Mijn naam is Annemiek. In mijn vrije tijd zet ik mij graag in voor moslims en het werk van Frontiers. Vanuit huis doe ik onder andere vertaalwerk. Het dienen van moslims is een enorme verrijking in mijn leven. Het doet mij ook stilstaan bij hoeveel God mij gegeven heeft. Ook leer ik meer en meer Zijn bewogenheid voor verschillende bevolkingsgroepen kennen. Niet alleen in mijn vrije tijd bezoek ik moslims, maar ik ben ook in contact met ze vanwege mijn werk als taaldocente. Tijdens de lessen die ik geef ontmoette ik een jongeman uit Syrië. Hij benadrukt dat hij geen Syriër is, maar Palestijn.

De eerste die heeft gevraagd hoe het gaat

In het begin lijkt hij wat onbenaderbaar, een stoere jongen met een wat harde uitstraling. Hij verzuimt nog weleens en ik besluit om hem daar na de les op aan te spreken. Hij verwacht een uitbrander, maar na een kort schietgebedje begin ik met de vraag hoe het met hem gaat. Dat ontdooit hem en hij vertelt over verschillende dingen waar hij mee worstelt. Na een tijdje zegt hij: “u bent de eerste die heeft gevraagd hoe het met mij gaat.” Hij is zichtbaar geroerd. Hij vraagt me ook om bij hem op bezoek te komen, mijn echtgenoot is ook welkom. Hij wil dit echt heel graag en ik besluit het te doen.

Als eerste Nederlanders op bezoek

De lesdag voor het bezoek blijkt al dat hij er trots op is dat wij komen. Hij zegt aan het eind van de les, duidelijk hoorbaar voor iedereen: “tot zaterdag, ik wacht op jullie.”

Tijdens het bezoek worden we gastvrij onthaald. Hij heeft een tafel vol met nootjes, rozijnen, en diverse koekjes, mooi gesorteerd op schalen. We krijgen koffie en later ook ander drinken. Tijdens dit bezoek vertelt hij verheugd dat wij de eerste Nederlanders zijn die bij hem op bezoek komen. Hij woont op dat moment 2,5 jaar in Nederland.

Een minderheid in Syrië

In zijn woonkamer hangt de vlag van Palestina, zijn land. Hij is trots op zijn afkomst, maar heeft ook te maken gekregen met mensen die hem daardoor minder waard vinden. De vrouw waar hij zich mee wilde verloven kreeg geen toestemming van haar Syrische ouders om met hem te trouwen. Hoewel ze veel van elkaar hielden. De reden: hij is Palestijn. In Syrië ben je dan een minderheid, waar veel mensen op neerkijken. Je hebt veel minder rechten, woont in bepaalde delen van het land en krijgt geen geldig reisdocument. Hij is in Syrië geboren, zijn ouders ook, toch geldt hij als stateloze vluchteling.

Gebedspunten

  • Bid voor de vele statelozen. Mensen die officieel niet bestaan, die nergens recht op hebben. Bid voor recht en verbetering van hun situatie.
  • Bid dat ze de Vluchteling die voor hen aan het kruis is gegaan mogen ontmoeten als hun Verlosser.
  • Bid dat ze weten dat ze bij het Koninkrijk horen. Bid dat ze hun eeuwige verblijfsstatus daar zullen krijgen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!

Contact

Frontiers
Postbus 350
3840 AJ Harderwijk

035 692 25 58
info@frontiers.nl

IBAN: NL 06 INGB 0007 2305 83

Frontiers is aangemerkt als ANBI stichting.

© 2018 · FRONTIERS