Het einde van de ramadan, een terugblik op 30 Dagen Gebed 2023

“De ramadan ligt inmiddels achter ons. In Nederland kan het je nog ontgaan, maar hier stond het leven een beetje stil en volledig in het teken van de vastenmaand.”

De ramadan op het Arabisch Schiereiland

Bram en Lisa, werkers van Frontiers op het Arabisch Schiereiland vertellen:

“Deze periode was voor ons een uitgelezen kans om in contact te komen met onze buren en naasten en naar hen uit te reiken. Het is een maand waarin er een bijzondere openheid bestaat. We hebben vele iftar-maaltijden gevierd met onze buren en vanuit ons buurtcentrum hebben we voedselpakketten kunnen uitdelen aan de allerarmsten, naast vele andere avondactiviteiten in onze wijk. Ook brengen we met anderen veel tijd door in gebed, aanbidding en vasten in geloof dat God zich zal laten zien.”

Eid al-Fitr (breken van het vasten)

Eid al-Fitr is het feest aan het einde van de ramadan. In Nederland noemen we het meestal ‘suikerfeest’, vanwege de vele zoete lekkernijen die door Marokkaanse en Turkse moslims gegeten worden bij dit feest. 

Het vasten wordt verbroken door een gezamenlijk gebed. Het is een tijd van feesten, officiële receptie, vrienden en buren groeten, kado’s die uitgewisseld worden, nieuwe kleren en het bezoeken van het graf van overleden familieleden. Het feest viert saamhorigheid en brengt mensen weer terug naar het ‘normale’ leven na een maand van toewijding en onthouding.

Terugkijkend op 30 Dagen Gebed tijdens de ramadan

We kijken terug op een mooie maand van gebed. Wereldwijd is er door christenen gebeden en hebben we moslims voor Gods troon gebracht. We delen graag met jou wat deze maand van gebed heeft betekend voor de bidders.

“Een moslimcollega was blij verrast toen hij hoorde dat ik voor hem bad.”

“Ik ontmoette in deze periode een moslimvriend van heel wat jaar geleden. Het raakte mij dat hij zijn leven een laag cijfer gaf. Jezus kan daar verandering in brengen. Blij met deze ontmoeting!”

“Een gelovige vriendin van mij is hierdoor gaan beseffen dat gebed voor moslims zo nodig is!”

“Deze periode van gebed voelt als zaaien. Het stemt mij hoopvol dat de Heilige Geest werkt in veel moslimlanden.”

“De verhalen waren bemoedigend en kwamen op hartsniveau binnen.”

Wat jij kan doen

  • Bid voor mogelijkheden om de liefde van Jezus te laten zien aan moslims in jouw omgeving.
  • Bid voor mensen waarvan je weet dat ze Christus dienen onder moslimvolken en wees gastvrij naar hen.
  • Blijf gedurende het jaar bidden voor moslims wanneer je samenkomt met andere gelovigen en moedig hen aan om te bidden.
  • Kijk voor gebedsopties van Frontiers op frontiers.nl/bid.
  • Je kunt ook doneren om een bijdrage te leveren aan het produceren van de gebedsgidsen van 30 Dagen Gebed via frontiers.nl/geef