Ontmoetingen geleid door de Heilige Geest

“Elke dinsdag ontbijten we met onze teamleden. We hebben samen een moment van aanbidding en daarna ligt het open wat we gaan doen. De afgelopen twee maanden vroegen we God waar we heen mochten gaan en wie we zouden ontmoeten. Dit was erg mooi, want elke dinsdag hadden we een bijzondere ontmoeting!”

Een herder met een alcoholprobleem

Richard zegt: “We kregen van tevoren in ons hoofd dat we naar een specifieke plek konden gaan in een dorp. Waar dit precies was, wisten we niet. We zouden er een herder ontmoeten en iemand die een alcoholprobleem had. Toen we aankwamen op een plek in het dorp was dit precies het beeld wat we gekregen hadden! 

Na even wat rond te lopen gingen we weer richting de auto. Juist op dat moment kwam er een herder om de hoek. Na een klein gesprekje verontschuldigde hij zich dat hij ons niet kon uitnodigen voor de koffie, omdat zijn huis te ver was om naar toe te lopen. Zijn broer woonde wel dichterbij. Daar konden we  heengaan. Daar aangekomen stond ook hij net klaar om te vertrekken. Hij nodigde ons uit op een manier die drie dingen kon betekenen:

 “Wees welkom in mijn huis, maar ik ga nu weg dus heb eigenlijk geen tijd.”

“Ik wil jullie uitnodigen maar mijn vrouw is niet thuis (dus niemand die koffie kan regelen).” 

of “Welkom voor de koffie.”

“Dat zette ons allemaal even op scherp. God spreekt!”

Het bleek het laatste te zijn. Want hij kwam weer terug samen met zijn dochter die hij net had opgehaald van de speciale school. Zijn dochter heeft een beperking waardoor ze zich gedraagt als een 8-jarige terwijl ze rond de 20 jaar was. Toen hij terugkwam schaamde hij zich waarschijnlijk een beetje voor zijn dochter.”

Iris vertelt: “Mensen met beperkingen zijn in deze cultuur niet gewenst. Ik vertelde hem dat mijn zus hetzelfde had, dus indirect dat hij zich niet hoefde te schamen voor haar. Het deed me goed dat hij zijn dochter naar een speciale school bracht. Ze doen daar leuke dingen met haar. Ze zag er verzorgd uit.”

Richard: “We gingen naar binnen waar we van alles voorgezet kregen. Terwijl we een tijdje aan het praten waren, dronk hij in korte tijd drie biertjes weg. Ook op de tv was een liedje met de titel ‘alchoholicar’. Je hoeft geen Bosnisch te kennen om te snappen dat deze man een probleem had met alcohol. 

We vertelden over wie God was, daarnaast baden we voor hem. Toen we klaar waren met bidden zei hij iets heel bijzonders: “Ik heb last van mijn knie, ik moet er iets mee, maar ik wil niet naar de dokter.” 

We mochten voor zijn knie bidden, toen we dat gedaan hadden zei hij: “Ik voelde iets in mijn knie gebeuren alsof hij onder stroom stond. Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt!” 

We nodigden hem uit om een keer bij ons langs te komen. We zijn benieuwd wat God in het leven van deze man gaat doen!

Een wachtende man in een zwarte jas

Iris vertelt: “We kregen van tevoren in ons hoofd dat we naar de winkel vlakbij ons huis moesten gaan. Eén iemand had specifiek in gedachten gekregen dat ze een man tegen zou komen in een zwarte jas die aan het wachten was. Ik had een rode auto met zwarte deuren in mijn hoofd. Toen we daar aankwamen racete de rode auto met zwarte deuren voor ons langs naar de bakker. We waren nog niet volledig uitgestapt of hij racete weer weg bij de bakker. 

Dat zette ons allemaal even op scherp. God spreekt! 

Toen we klaar waren bij de winkel liepen we naar buiten en daar stond een man met een zwarte jas te wachten. Toen onze vriendin vertelde over Gods liefde voor hem, was hij zo geraakt dat hij haar spontaan uit dankbaarheid een knuffel gaf. Onze vriendin was wat beduusd, want dit is helemaal niet normaal voor de mensen in Bosnië dat een man een vrouw een knuffel geeft, op straat…!

“Wees heilig”, hmmm.. Dat klinkt als een opdracht! Iets wat we moeten doen. Maar niet zonder hulp.”

De wereld veranderd zien worden door de kracht van Jezus

Richard zegt: “Ik kan uitgebreid vertellen over hoe je mensen om je heen kan bereiken met het Goede Nieuws. Maar ik denk dat het belangrijk is om te noemen wat daaraan voorafgaat. Zodat we de wereld veranderd zien worden door de kracht van Jezus.

“Wees heilig, want ik ben Heilig”, dat is wat God zegt in de Bijbel. 

Een orkest met valse instrumenten

Je kan een enorm orkest hebben, maar als de mensen valse instrumenten hebben geniet niemand van de muziek. God heeft ons allemaal gemaakt en geplaatst op de plek waar wij mogen laten horen wie God is. Gods bedachte symfonie is perfect, maar als wij onze instrumenten niet stemmen, klinkt het niet.

Zo is het ook als wij als volgers van Jezus iets anders laten zien dan onze Koning ons voordoet. Je bent niet geroepen om een schijnheilige te zijn, maar een heilige! Niet vanuit wat je zelf kan, maar door wat Jezus kan. Hij kan ons veranderen zodat we Hem kunnen laten zien. Wij hebben een Koning die ons zonen en dochters noemt. Dat is Onze Jezus! 

Onze opdracht

Bedenk voordat je vandaag of morgen de deur uitstapt wat Jezus jou heeft gegeven. Dat je een ambassadeur bent van Hem. Wat zien mensen als ze jou zien? Dat is geen hoge standaard waaraan jij moet voldoen, Jezus helpt je. Blijf dicht bij Hem!”