Groeien in verdraagzaamheid en doen wat Jezus wil

Richard en Iris, werkers van Frontiers in een land op de Balkan, ontmoetten drie Roma zigeuners. Drie mannen die veranderd zijn door God. “Dit zijn voor ons voorbeelden van onmogelijkheden die mogelijk zijn geworden.”

Een draai van 180 graden

Iris vertelt: “Voor jullie beeld: Roma’s zijn over het algemeen veel aan het bedelen, stelen en ze doen niet mee in de samenleving als het gaat om onder andere school en werk. Ze zijn de hele dag op straat te vinden en rijden rond in hun bus.

Natuurlijk zijn ook in deze groep uitzonderingen, maar deze omschrijving krijg ik ook om mij heen het meest te horen.”

De eerste keer stalen ze gelijk een luchtje uit de badkamer.

Richard zegt: “Om te bedenken dat deze drie mannen uit een cultuur kwamen van bedelen, stelen en niet werken, is een wonder dat hun kinderen nu goed worden opgevoed en naar school gaan.

Ze werken, drinken geen sterke drank en gaan goed om met hun vrouw. Kortom ze leven nu op een manier die ze niet hebben geleerd. Gewoon zó 180 graden gedraaid dat je het bijna niet kan bevatten.

Deze drie mannen volgen Jezus al jaren en houden echt van Hem. Heel bijzonder om dat te zien.”

Wel of niet meer uitnodigen

Iris vervolgt: “We hebben vrienden hier in de buurt die ook Roma zijn. Bijna elke dag komen ze langs en ja, het zijn soms wat bijzondere ontmoetingen. De eerste keer stalen ze gelijk een luchtje uit de badkamer en ze scannen continu onze spullen. Eerst gaf dat argwaan en wilden we ze liever niet in huis uitnodigen. Maar hoe kan je ze weigeren als je bedenkt wat Jezus voor ons heeft gedaan? Hij gaf zichzelf wat het Hem ook kostte en hoe erg Hij ook werd bedrogen. Hij bleef de mensen liefhebben. Jezus veranderde Zijn toon niet richting God. Hij had alle redenen om te zeggen: “God, nu is het genoeg, Ik heb ze genezen, liefde gegeven en uitgenodigd om bij Mij te zijn voor eeuwig en nu doen ze dit”.

Dat was niet wat Hij zei. Hij zei, Vader vergeef het hun!

Groeien in verdraagzaamheid en doen wat Jezus wil

Het heeft ons laten groeien in hoeveel we willen verdragen om Jezus’ wil. Zonder dat we persé alles van ons brood laten eten en echt wel grenzen stellen aan wat wel en niet mag in ons huis. We willen hen blijven verwelkomen en wat lekkers meegeven. Gewoon omdat Jezus dat ook wil.

De lessen die we leren

De lessen die wij hieruit trekken en waarvan we hopen dat jij er ook iets aan hebt: 

  1. Vergeef, ook al was het in jouw ogen onrechtvaardig wat mensen jou hebben aangedaan. 
  2. Verwelkom de minst sociaal-geaccepteerde persoon in jouw buurt eens bij jou thuis. Vergeet daarbij niet om ook te noemen dat er voor hen ook de verandering klaar ligt, die verandering is alleen bij Jezus. 
  3. Het is woorden en daden. Zonder woorden zijn daden doelloos en zonder daden zijn woorden niks waard.

Steun jij Richard en Iris in hun bediening?

Lees hier meer over hun motivatie om in dit land op de Balkan een getuige te zijn van Jezus en over de mogelijkheid om hen te steunen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!