Het begin van een lokale kerk op het Arabisch Schiereiland?

Ze hadden één ding gemeen: op een of andere manier voelden ze alle drie hoe ze waren aangeraakt door Jezus van Nazareth.

Heilig moment in de huiskamer

Het was op een zaterdag, een paar weken geleden. Rond tien uur ‘s morgens kwamen ze binnendruppelen in onze huiskamer. Mannen die hier in ons land geboren en getogen zijn, met hun witte gewaden aan en hun typerende hoofddeksels op. Ze kenden elkaar niet. Maar dat zou snel veranderen. Want ze hadden één ding gemeen: op een of andere manier voelden ze alle drie hoe ze waren aangeraakt door Jezus van Nazareth.

De één had dromen gekregen en was in een enkele maand tijd totaal omgedraaid. De ander zat in een proces van jaren waarin hij de kosten aan het berekenen was. En de derde ontdekte door Bijbelstudies gaandeweg steeds meer dat deze Jezus hem niet losliet. Wat volgde, waren een paar heilige uurtjes in onze huiskamer. Voor het eerst in lange tijd kwamen hier lokale mannen bijeen die Jezus willen volgen. Die uit de duisternis van de islam getrokken zijn tot het licht van Christus.

“Het volk dat in duisternis wandelt, zal een groot licht zien.” Op dat moment werd het als het ware voor onze ogen werkelijkheid. Zou dit het begin zijn van een lokale kerk?

Wat gaat er gebeuren als hij zo radicaal Jezus gaat volgen?

Gedoopt

De gesprekken in onze huiskamer duurden uren. In rap Arabisch deelden de mannen hun ervaringen en hun vragen. Een jonge man, onlangs gedoopt in een badkamer, stond in vuur en vlam. Met een enorme innerlijke overtuigingskracht moedigde hij twee anderen aan om zich ook te laten dopen. Een oudere man had nog zijn twijfels. Hij is getrouwd, heeft kinderen, een baan. Wat gaat er gebeuren als hij zo radicaal Jezus gaat volgen? Hoe gaat zijn leven eruit zien als dat bekend wordt? Het antwoord van de jonge man was ontwapenend. “Dat weet ik niet”, zei hij. “Maar ik weet wel dat als God er nu bij is, Hij dat ook zal zijn als het straks moeilijk wordt.”

“Hier hebben we jaren naar uitgezien en jaren voor gebeden.”

Tientallen

Wat zijn we dankbaar dat we dit mee mogen maken! Hier hebben we jaren naar uitgezien en jaren voor gebeden. We zien dat God aan het werk is in ons land. Waren er vroeger hooguit een handjevol lokale gelovigen, nu zijn het er al tientallen. Natuurlijk is dat nog steeds heel weinig op een bevolking van enkele miljoenen, maar tegelijkertijd: het zijn er meer dan ooit.

Hoewel het niet om getallen gaat, is er wel degelijk een kritisch aantal gelovigen nodig om te kunnen spreken van een levensvatbare lokale kerk. Daarom is ons gebed dat God ons wil gebruiken om die lokale kerk te dienen op de beste manier die mogelijk is. Zodat we niet onze visies en ideeën opleggen, maar zodat er daadwerkelijk een kerk kan ontstaan die naar haar aard Arabisch is en op haar beurt zelf uit gaat reiken naar anderen.

Olievlek

Dat we getuige mogen zijn van de groei van het aantal gelovigen, is niet onze vrucht. We weten dat er veldwerkers zijn geweest, onder wie goede vrienden, die lange jaren trouw hebben gewerkt en toch geen of nauwelijks vrucht hebben gezien.

We kunnen niets anders dan ons verwonderd afvragen: Zou dit dan Gods tijd zijn? Wordt nu de zegen voor Ismaël die Abraham van God afsmeekte realiteit? Gaat het Goede Nieuws zich in onze dagen verbreiden over de Arabische wereld totdat het eindelijk weer terugkeert in Jeruzalem? Het zijn nog vragen met een open eind. Maar tegelijk gebeden met een zekere uitkomst.

Er is veel werk te doen

Maar 3% van de zendelingen gaat naar volken die het Goede Nieuws van Jezus nog nooit gehoord hebben. Daarom ben jij nodig! Wil jij meewerken aan de verbreiding van het Goede Nieuws in de moslimwereld?

Bekijk hier onze mogelijkheden of neem contact met ons op.