De ramadan peptalk

Cathia wordt door haar buurvrouw uitgenodigd om bij een bijeenkomst te zijn tijdens de ramadan. Wat voor bijeenkomst het is, is haar niet duidelijk, maar een vermoeden heeft ze wel. 

“Afgelopen vrijdag kleedde ik me netjes aan en liep ik naar de overkant van de straat – ongeveer twintig passen van mijn poort naar de voordeur van de buurvrouw. Ik schopte mijn sandalen uit en stapte een huis binnen dat zich al snel vulde met vrouwen, allemaal zittend op de vloer van een kamer zonder meubels. Ik begroette elke dame een voor een en vond een plek naast een muur. Ik had slechts een vaag idee van het doel van de bijeenkomst. Toen de buurvrouw mij uitnodigde en ik er naar vroeg, antwoordde ze: “Oh, kom gewoon!” Nou Oké, ik kom.”

“Echt, serieus. Ze zitten gevangen in een leugen. God, alleen U kunt dit bedrog doorbreken.”

Een peptalk van de imam

Cathia vertelt: “De bijeenkomst begon op de gebruikelijke manier met gezongen gebeden en lezingen uit de koran. Uiteindelijk kwam de imam opdagen. Hij sprak wat begroetingen uit en leidde iedereen in een opzwepende herhaling, waarbij hij 100 keer “Er is geen God dan God” in het Arabisch zei. Ik telde mee, want wat moest ik anders?

Eindelijk begon de imam met zijn preek. Zoals ik al vermoedde, was het eigenlijk een peptalk voor de vrouwen tijdens de ramadan. We werden allemaal herinnerd aan de verplichting om van zonsopgang tot zonsondergang te vasten. We werden ook herinnerd aan alle voordelen. Voor degenen die rekenen op goede werken om in de gunst van God te komen, is dit de tijd om het te doen! Gebeden en lezingen en andere goede daden zijn een veelvoud waard van wat ze normaal zouden zijn.”

“Zouden ze ooit de waarheid geloven?”

Terwijl Cathia daar zat, werd ze heen en weer geslingerd tussen bewust luisteren en haar eigen gedachten. “Tjonge, wat ben ik blij dat ik niet probeer om genoeg punten te halen! Ugh, het spijt me zo dat ze denken dat het moet. Zouden ze ooit de waarheid geloven die te mooi lijkt om waar te zijn, dat ze hun verlossing niet hoeven te verdienen? Ik weet niet zeker of ze dat ooit zouden geloven. Echt, serieus. Ze zitten gevangen in een leugen. God, alleen U kunt dit bedrog doorbreken. Breek er doorheen, God! Wie beseft hier dat ze niet goed genoeg kunnen zijn? Wie is hier hongerig naar de Waarheid? God, kom. U zegt dat ik een geur ben. Voor wie ben ik de geur van het leven en niet de geur van de dood?”

Cathia zegt: “Gedachten en gebeden zoals deze gingen de hele twee uur door in mijn hoofd. Nadat we samen een kleine maaltijd van rijst, kip en fruit hadden gegeten, raapten we onze stijve zelf op van de vloer (misschien was ik dat alleen), zochten onze sandalen tussen de sandalen die voor de deur lagen en liepen naar huis.”

Vrijheid versus slavernij

“Ik voelde dankbaarheid en iets zwaars in mijn hart. Ik ging naar huis in vrijheid, overvloedig leven, genade, vergeving en de zekerheid van verlossing. Mijn vrienden gingen naar huis met het gewicht van een last die hen de komende maand te wachten staat. Oh, ze zijn aangemoedigd om er niet zo over te denken. De imam zei: “Het is een vreugde en voorrecht om ramadan te vasten! Niet mopperen of klagen, maar dankbaar zijn!” Het feit dat de imam dit moet zeggen, impliceert de uitdaging die het moet zijn.

Gebedspunten

Samen met jou bidden we dat God zal doorbreken en de harten en levens van onze moslimbroers- en zussen. 

  • Bid voor de vrienden van Cathia en alle moslims die tijdens de ramadan deze last hebben ervaren. Dat ze de vrijheid in Jezus ontdekken.
  • Bid dat ze ervaren dat ze hun zonden zelf niet kunnen schoonwassen. Dat alleen Jezus dat kan en wil doen. 
  • Bid voor moslims die een droom of visioen van Jezus hebben gehad, dat ze op zoek gaan naar de Waarheid. 

Volg ons in de Holy Bible app van YouVersion

In de Holy Bible app kon je tijdens de ramadan het leesplan volgen van 30 Dagen Gebed.

Binnenkort volgt er een nieuw leesplan om te bidden voor de onbereikte volken van de Kaukasus.

Volg Frontiers via deze app en blijf op de hoogte van nieuwe leesplannen!