Een voetbalfestijn met kansen om het Goede Nieuws te delen

Afgelopen zondag is in Qatar het Wereldkampioenschap voetbal 2022 begonnen. Hoewel dit voor velen in de eerste plaats een voetbalfestijn is, is het ook een moment waarop voetballende volgelingen van Jezus te gast zijn in Qatar en kansen krijgen om het Goede Nieuws te delen. Kansen die ze normaal niet zouden hebben. 

Deelnemende landen

Er zijn zes islamitische landen die zullen deelnemen aan de competitie: Qatar, Iran, Senegal, Saoedi-Arabië, Tunesië en Marokko. Er zullen supporters uit elk van deze landen zijn die zich vermengen met de vele andere fans in hotels en fanzones in het hele land. 

Veel verschillende bevolkingsgroepen

Terwijl Qatar ogenschijnlijk een Arabische natie is, is het de thuisbasis van veel mensen van over de hele wereld. Qatari-onderdanen (van de Saoedi-Arabische bevolkingsgroep) vormen slechts 12% van de bijna drie miljoen inwoners. De resterende 88%, die deel uitmaken van de Qatarese beroepsbevolking, komt uit Zuid- en Zuidoost-Azië, Egypte, Palestina, Libanon, Syrië en Iran, om er maar een paar te noemen.

Er is land aangeboden aan christelijke gemeenschappen om de eerste kerken in Qatar te bouwen.

Mensenrechten in Qatar

De huidige emir, sjeik Tamim bin Hamad Al Thani, regeert sinds juni 2013 over Qatar en heeft volgens de grondwet van Qatar bijna alle uitvoerende en wetgevende macht. Hij controleert ook de rechterlijke macht.

Hoewel Sheikh Tamim prioriteit heeft gegeven aan het verbeteren van het huiselijk welzijn van de burgers, is de situatie op het gebied van de mensenrechten slecht. Er zijn beperkingen van de burgerlijke vrijheden. En ook ernstige zorgen over de omgang met migrerende werknemers die vaak slachtoffer zijn van dwangarbeid.

Verbod op kritiek en het delen van het Goede Nieuws

Bijna 80% van de bevolking is moslim, en het is verboden om de heersende familie of de islam te bekritiseren of het Goede Nieuws te verkondigen. Veel expats zijn gedwongen het land te verlaten als gevolg van het spreken over Christus.

Allochtone christenen mogen hun geloof belijden, hoewel ze als tweederangsburgers worden beschouwd. Ook voor christenen is het moeilijk om samen te komen, aangezien het overheidsbeleid de bijeenkomsten strikt reguleert.

Toch is er land aangeboden aan christelijke gemeenschappen om de eerste kerken in Qatar te bouwen sinds de verspreiding van de islam. Lijkt er verandering te komen?

Gebedspunten

  • Prijs God dat het WK 2022 een open deur is voor het delen van het Goede Nieuws. 
  • Bid dat de inwoners van Qatar gelovigen zullen ontmoeten die de wedstrijd bijwonen en dat zij een vruchtbare bodem zullen zijn voor het Goede Nieuws!
  • Bid voor de oprichting van een inheemse kerk die gericht is op het delen van het Goede Nieuws met alle Qatarezen. 
  • Vraag de Heer om de belangrijkste leiders onder Saoedi-Arabieren te redden die vrijmoedig zullen verkondigen dat Jezus Heer is.
  • Vraag God om een ​​machtig leger van gebedsstrijders op de been te brengen die zullen bemiddelen voor Qatar, de Golf-Arabieren en de bredere bevolking.

Bekijk het filmpje (Engelstalig) van Prayercast: QATAR – World Mission Prayers-video voor meer manieren waarop je de hele week voor Qatar kunt bidden.

Bron: gebedsmail Frontiers UK