Bemoedig een werker

Jasmijn, een werker van Frontiers, woont en werkt voor lange termijn op het Arabisch Schiereiland. De periode die vooraf ging aan haar uitzending was intensief, en zo is dat voor iedere werker die naar het veld vertrekt. Spullen wegdoen, afscheid nemen van familie en vrienden en de contacten die met moslims zijn ontstaan loslaten.

Ook nu de december maand er weer aankomt is dit voor veel werkers een maand waarin familie en vrienden gemist worden.

Jasmijn geeft je vanuit haar eigen ervaring 4 tips om een werker te bemoedigen.

Schrijf op wat je wilt zeggen

Het is erg fijn om kaartjes te krijgen. Ik kan ze meenemen en de woorden die erop staan geven mij een gevoel van verbondenheid als ik ver weg ben. Op die manier neem ik zelf ook afscheid van een aantal mensen. Ik realiseer mij dat ik sommige mensen, zoals mijn opa en oma, misschien nooit meer terugzie. Daarom wil ik goed afscheid van hen nemen. Kaartjes zijn hiervoor een mooie manier.

Beweeg samen

Een aantal weken geleden zei ik tegen mijn thuisfrontteam: het voelt alsof ik wekenlang Kerst vier. Veel eten met mensen, chocola krijgen en steeds ergens anders koffiedrinken. Het is een gezellige manier van afscheid nemen, maar voelt soms ook zwaar of emotioneel. Bewegen is dan lekker om al die emoties en dat beladen gevoel kwijt te raken. Samen een wandeling maken naar een mooie plek is een goed idee om te doen, bijvoorbeeld in plaats van koffiedrinken.

Help een werker praktisch

Ik had een heleboel lijstjes: van wie ik persoonlijk afscheid wilde nemen, wat ik nog moest kopen, regelen, inpakken, wat ik nog wilde zeggen tegen iemand, enzovoort. Ik had ook een klein lijstje waarvan ik anderen heb gevraagd om dingen voor mij te doen. Aanbieden om iets praktisch voor een werker te doen geeft ruimte om te kunnen focussen op het afscheid nemen van familie en vrienden. Dat is heel fijn!

Bespreek hoe je de relatie tot stand houdt

Met kostbare vriendschappen of familie heb ik het erover gehad hoe we onze vriendschap willen vieren en ook voortzetten als ik straks weg ben. Mijn familie maakt een mini-fotoboekje voor me met hun foto’s, dat ik kan laten zien bij huisbezoeken. Dit is tegelijk ook een mooie herinnering voor mij om mee te nemen! Je kunt ook concreet bespreken hoe je contact gaat houden: spraakberichten via Whatsapp, Skype, bellen. Het voelt voor mij fijn om te weten, dat ik waardevolle vriendschappen niet kwijt zal raken.

Ken je een werker die uitgezonden is of wordt? Probeer een van deze punten eens uit en bemoedig op die manier een werker.

Financieel steunen

Een werker financieel steunen kan natuurlijk ook. Ken je een werker die via Frontiers is uitgezonden en wil je hem of haar steunen met een gift? Neem dan contact met ons op.

Of adopteer een van deze werkers!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!