Bemoedig een werker

Jasmijn, een werker van Frontiers, is onlangs voor lange termijn vertrokken naar het Midden-Oosten. De periode die hieraan vooraf ging was intensief voor haar, en zo is dat voor iedere werker die naar het veld vertrekt. Spullen wegdoen, afscheid nemen van familie en vrienden en de contacten die met moslims zijn ontstaan loslaten. Hoe kun je in die periode om een werker heen staan? Jasmijn geeft je vanuit haar eigen ervaring 4 tips.

  1. Schrijf op wat je wilt zeggen

Het is erg fijn om kaartjes te krijgen. Ik kan ze meenemen en de woorden die erop staan geven mij een gevoel van verbondenheid als ik ver weg ben. Op die manier neem ik zelf ook afscheid van een aantal mensen. Ik realiseer mij dat ik sommige mensen, zoals mijn opa en oma, misschien nooit meer terugzie. Daarom wil ik goed afscheid van hen nemen. Kaartjes zijn hiervoor een mooie manier.

  1. Beweeg samen

Een aantal weken geleden zei ik tegen mijn thuisfrontteam: het voelt alsof ik wekenlang Kerst vier. Veel eten met mensen, chocola krijgen en steeds ergens anders koffiedrinken. Het is een gezellige manier van afscheid nemen, maar voelt soms ook zwaar of emotioneel. Bewegen is dan lekker om al die emoties en dat beladen gevoel kwijt te raken. Samen een wandeling maken naar een mooie plek is een goed idee om te doen, bijvoorbeeld in plaats van koffiedrinken.

  1. Help een werker praktisch

Ik had een heleboel lijstjes: van wie ik persoonlijk afscheid wilde nemen, wat ik nog moest kopen, regelen, inpakken, wat ik nog wilde zeggen tegen iemand, enzovoort. Ik had ook een klein lijstje waarvan ik anderen heb gevraagd om dingen voor mij te doen. Aanbieden om iets praktisch voor een werker te doen geeft ruimte om te kunnen focussen op het afscheid nemen van familie en vrienden. Dat is heel fijn!

  1. Bespreek hoe je de relatie in stand houdt

Met kostbare vriendschappen of familie heb ik het erover gehad hoe we onze vriendschap willen vieren en ook voortzetten als ik straks weg ben. Mijn familie maakt een mini-fotoboekje voor me met hun foto’s, dat ik kan laten zien bij huisbezoeken. Dit is tegelijk ook een mooie herinnering voor mij om mee te nemen! Je kunt ook concreet bespreken hoe je contact gaat houden: spraakberichten via Whatsapp, Skype, bellen. Het voelt voor mij fijn om te weten, dat ik waardevolle vriendschappen niet kwijt zal raken.

Ken je een werker die uitgezonden is of wordt? Probeer een van deze punten eens uit en bemoedig op die manier een werker.

Jasmijn schrijft ook een serie blogs over haar uitzending, vol ervaringen en mooie verhalen. Wil je die lezen? Klik hier. 

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!