Hoe Frontiers handelt als er een crisis ontstaat

Een aantal jaar geleden heeft Frontiers het Rapid Intervention Network (RIN) opgericht. Een intern netwerk van Frontiers. RIN is opgericht om ons als organisatie te helpen direct te kunnen reageren met hulp aan mensen in tijden van crisis. Ook nu we te maken hebben met het COVID-19 virus is RIN actief betrokken. Teams van Frontiers worden ondersteund bij het uitreiken naar moslims die getroffen zijn door natuurrampen, conflicten en in dit geval het COVID-19 virus.

Moet je zien, de enige man in het dorp die niet naar de moskee gaat komt ons helpen in deze moeilijke tijden.

Drinkwater voorziening Oost-Afrika

Op een eiland voor de kust van Oost-Afrika, heeft een team van Frontiers een mobiele waterdispenser ontwikkelt. Je kunt deze bedienen met je voeten, handsfree dus. Ook produceren ze mondkapjes op grote schaal. Dit eenvoudige concept om water uit te delen, zal helpen om de verspreiding van ziektekiemen onder lokale bevolking tegen te gaan. In samenwerking met de overheid en verschillende internationale NGO`s zijn de teamleden begonnen met de massaproductie van deze waterdispenser om ze beschikbaar te maken in het hele eiland. Ondertussen delen ze over de Hoop die ze hebben in Christus. Teamleden voorzien de mensen ook van informatie over effectief handen wassen, het herkennen van symptomen van COVID-19 en het verminderen van de verspreiding van het virus.

De visie van RIN is om tijdig te reageren wanneer er een crisis ontstaat, om effectief te voorzien in de noden van de bevolking en om een beweging van discipelen en kerken op te starten in de moslimwereld.

Voedsel in Noord-Afrika

De afgelopen maand heeft een team in Noord-Afrika geholpen om 160 gezinnen te voorzien van manden met voedsel. Binnenkort gaan ze beginnen met voedseldistributie voor meer dan 200 gezinnen. De teamleden werken samen met Farid, een lokale gelovige vanuit een moslimachtergrond. Hij nam 60 voedselpakketten mee naar zijn dorp. In de Whatsappgroep van zijn dorp schreef een dorpsoudste: “Moet je zien, de enige man in het dorp die niet naar de moskee gaat komt ons helpen in deze moeilijke tijden. Wat ertoe doet is niet je religie, maar wat je ermee doet.” De teamleden bedankten God voor Farid, maar Farid zei tegen hen: “Dit heeft niets met mij te maken. Het is Jezus die mij verandert!”

Rapid Intervention Network

Dit zijn twee van de 12 teams die recent contact hebben gehad met ons Rapid Intervention Network (RIN: snelle interventie netwerk). De visie van RIN is om tijdig te reageren wanneer er een crisis ontstaat, om effectief te voorzien in de noden van de bevolking en om een beweging van discipelen en kerken op te starten in de moslimwereld. Richard, de coördinator van RIN, schreef recent: “Het is bemoedigend en inspirerend om te zien hoe leden van onze organisatie handelen met compassie voor de meest kwetsbare in hun netwerken en gemeenschappen.”

RIN helpt veldteams om hun ideeën te realiseren en hun ervaringen met anderen te delen. Ze coördineren ook samen met zendingsbases die fondsen werven om meer projecten als deze te ondersteunen.

Projecten met hulp van RIN

Dit zijn andere projecten die zijn gepland of gerealiseerd met assistentie van RIN:

Zuid-Oost Azië

In samenwerking met lokale medische aanbieders verschaft dit team beschermingsmiddelen zoals mondkapjes en handschoenen. Ook voorzien ze in supplementen om zorgmedewerkers te helpen gezond te blijven. Dit team werkte al samen met lokale medische professionals die volgelingen zijn van Jezus, om hen te helpen de Grote Opdracht te vervullen.

Binnen een grotere samenwerking van volgelingen van Jezus organiseert een ander team in deze regio voedseldistributie. Daarnaast voorzien ze 150 gezinnen van kleine hoeveelheden contant geld.

Midden-Oosten

Een van de teams helpt om te voorzien in kleine hoeveelheden contant geld voor kwetsbare vluchtelingenfamilies die bekend zijn bij de teamleden en bij andere werkers. De vluchtelingen zullen niet weten waar de giften vandaan komen, maar het team zal na het uitreiken van de fondsen contact met hen zoeken om te delen over de Hoop in Jezus.

Een ander team werkt samen met de overheid om uit te zoeken wie de meest kwetsbare ontheemde mensen zijn in hun stad en om hen te voorzien van voedsel. Na de voedseldistributie zullen ze de mensen opzoeken om het Goede Nieuws te delen.

Noord-Oost Afrika

In samenwerking met lokale christenen helpt een team christenen vanuit een moslimachtergrond om voedsel te verspreiden onder 100 vluchtelingengezinnen.

Zuid-Oost Europa

Een team in deze regio heeft tot nu toe meer dan 2000 mondkapjes gemaakt en weggegeven. Tijdens dit proces hebben ze goed contact gehad met hun moslimburen, met het Rode Kruis en het lokale ziekenhuis. Ze zijn daarnaast bezig om elke maand voedselpakketten uit te delen aan tenminste 50 gezinnen.

Centraal Azië

Een van de teams zet zich in om te voorzien in trainingen voor medische teams en beschermingsmiddelen. Ze brengen lokale dokters in contact met dokters in andere landen voor ondersteuning bij het omgaan met ernstige gevallen. Verder helpen ze bij het produceren van eenvoudige beademingsmiddelen die weinig technologie en kosten met zich meebrengen voor ernstig zieke patiënten.

Erwin, de internationale directeur van Frontiers beschrijft de inspanningen van deze teams als volgt: “Ze willen reageren op de pandemie en ze zijn bereid om zichzelf in gevaar te brengen om te voorzien in voedsel of middelen voor degenen die behoeftig zijn.”

Gebedspunten

  • Bid voor het RIN-team, vooral voor Richard die nu erg druk is met het coördineren van al deze inspanningen.
  • Bid voor mogelijkheden voor de teams om hulp te bieden.
  • Bid dat de teams een verschil mogen maken in de levens van de mensen die in nood verkeren.
  • Bid dat ze mogen ontdekken dat Jezus hen nieuwe Hoop wil geven.

Werk met ons samen!

Veel van de teams bieden hulp door het verspreiden van voedselpakketten. Wil jij hierin met ons samenwerken?

Steun ons dan en geef je donatie voor een voedselpakket. De kosten van één voedselpakket zijn E 30,00.

Bedankt voor je steun!

Doneren

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!