Een maand op gebedsreis

Het is altijd leuk en spannend om op vakantie te gaan. Wat zul je op de reis te zien krijgen? Wat zul je allemaal beleven? Zo voelt het voor Merel als ze met haar gezin elke avond de 30 Dagen Gebedsgids pakt. Vanaf dag 1 stapt ze in het leven van iemand of een land waar zij als gezin nog nooit geweest zijn en elke dag brengt nieuwe ervaringen met zich mee.

Verbijsterende voorbereiding

Net als bij een echte reis neemt Merel met haar man en tieners de informatie over de tijd van gebed door. De ramadan is een van de godsdienstige verplichtingen in de moslimwereld. Miljoenen moslims houden de ramadan en hopen zo dichter bij God te komen. Deze dertig dagen reist ze met haar gezin langs een aantal personen en volken verspreid over de hele wereld. Mensen die te midden van miljoenen anderen werken en wonen. “Het is soms verbijsterend om te zien hoe veel mensen Jezus niet persoonlijk kennen”, vertelt Merel. “Daarom is het geweldig mooi om te weten dat er met ons gezin veel andere mensen in 40 verschillende landen de reis ook gaan maken. Met een enorme gebedstrein zijn we onderweg om kennis te maken met deze mensen en voor hen en hun volk te bidden.”

Mooie ontmoetingen

Als de reis eenmaal begonnen is, maakt het gezin van Merel elke dag kennis met een persoon of een volk. Zo leren ze door de verhalen heen dat elk mens in zijn eigen dorp of stad een eigen leven heeft met bijzondere gebeurtenissen of ervaringen. Zij leren te bidden voor mensen die net als zij geloven in God en honger hebben om te weten wie hij werkelijk is. “Door de gebedspunten te volgen in de 30 Dagen Gebedsgids worden wij ons bewust van wat deze mensen en volken nodig hebben. We zegenen hen in de naam van Jezus en bidden dat de Heilige Geest hen zal leiden om Hem te leren kennen en volgens zijn regels te leven.”

Het is of ik er zelf tussen zit

“De verhalen zijn zo goed geschreven, dat we ons goed kunnen indenken hoe het is om daar te leven. We beseffen heel goed dat we hier op een speldenprikje op de wereldkaart wonen en dat God al die mensen waar we over lezen evenveel liefheeft als dat hij van ons houdt. Daarom voelen we ons bevoorrecht om deze reis te maken. Hen even “zien en spreken” en voor hen bidden. In de avond en soms ook de volgende dag bid ik nog door voor het volk waarover we gelezen hebben.”

Bewuster van de buren

“In deze tijd ben ik me ook veel meer bewust van de mensen in mijn omgeving die moslim zijn. Ook voor hen bid ik in deze tijd veel vaker, ook al vind ik het nog steeds lastig om echt contact met hen te maken. In de supermarkt en op de markt heb ik wel eens een praatje met vrouwen die moslim zijn, maar daar houdt het op. Door deze gebedsreis realiseer ik me dat ook mijn mede-stadsgenoten met de ramadan bezig zijn en zij ook gebed nodig hebben.”

Hoe reis jij?

Er zijn verschillende manieren van reizen. Ik bedoel dan dat je van hotel tot hotel kunt gaan, de bezienswaardigheden bezoekt en het lekkere eten proeft en aan het strand ligt. Merel en haar gezin houden ervan om in de vakantie op de bonnefooi te reizen en te kijken welk Bed en Breakfast ze treffen. Ze komen daardoor in de meest leuke dorpjes en in gesprek met de mensen van het land, waardoor ze een land anders leren kennen. Ook in deze tijd van gebed proberen ze via de computer meer van de mensen waarover ze lezen te weten te komen en zo gericht mogelijk voor de mensen te bidden. “Mijn kinderen zijn daarin nog veel beter dan ik, ze leggen snel contact met andere tieners en hebben binnen no time contact met andere jongelui over de hele wereld. De 30 Dagen Gebedsgids opent onze ogen voor landen die we nog niet kennen en biedt de mogelijkheid tot contact met mensen die daar wonen.”

Ga je mee?

Stap jij in de gebedstrein samen met de familie van Merel om dit jaar tijdens de ramadan te bidden voor mensen en volken? Kijk op www.frontiers.nl/30dagen of mail ons: [email protected] .

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!