Somaliërs in Somalië

Somalië ligt in de Hoorn van Afrika en heeft een bevolking van 17 miljoen mensen. Allen officieel moslim. Het land is verscheurd na een burgeroorlog. De Somaliërs lijden onder hongersnood, politieke instabiliteit, droogte en overstromingen.

Zoveel verloren

Veel Somaliërs fokken schapen en kamelen, die ze exporteren naar de Arabische Golfstaten en daarbuiten. Door droogte en wanbeheer is het levensonderhoud van veel Somalische nomaden vernietigd. Ze werden gedwongen het platteland te verlaten en hun toevlucht te zoeken in de overvolle vluchtelingenkampen of in de hoofdstad.

Er zijn steeds meer conflicten tussen de Somalische clans. Lethargie onder de ontheemde en verarmde mensen verspreidt zich als een ziekte. Ze hebben zoveel verloren en nu sterven hun kinderen door besmet water, gebrek aan gezond voedsel en gezondheidszorg. De terroristische groepering Al-Shabaab heeft verhinderd dat internationale hulp de mensen kon bereiken. Ongeveer 9 miljoen mensen lijden honger.

Dankbaarheid ondanks moeilijke omstandigheden

Nadira’s man scheidde van haar en liet haar achter met 5 kinderen. Haar leven is moeilijk maar ze is dankbaar voor de rust die ze vond in Jezus en de steun van andere gelovigen. Toen haar ex-man eiste dat ze zijn zoon Sami zou sturen om als knecht voor zijn nieuwe gezin te werken, bad Nadira met een gebroken hart. Na 12 maanden werd de 11-jarige teruggestuurd naar zijn moeder, getraumatiseerd en ondervoed, maar blij om weer bij haar te zijn.

“De Heer is niet traag met het nakomen van zijn belofte, zoals sommigen menen; Hij heeft alleen maar geduld met u, omdat Hij wil dat iedereen tot inkeer komt en niemand verloren gaat.” 2 Petrus 3:9

Lees hier tips in het contact met Somaliërs: gave.nl/bibliotheek/in-contact-met-somaliers

Gebedspunten

  • Voor eerlijke politici die verstandige oplossingen hebben voor de problemen waar Somalië mee kampt.
  • Voor hoop en een toekomst voor de Somalische bevolking.
  • Dat Somaliërs Jezus ontmoeten in dromen en over Hem leren via de Somalische Christelijke TV-zender.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!