Als God de woorden geeft

De geur van gebakken lekkernijen zweefde boven het gekwebbel van de stemmen in het appartement. Nicholas zocht naar een zitplaats, terwijl hij voorzichtig om de kruipende baby`s en de rondzwermende peuters laveerde. Het was elke week weer een uitdaging om veertig volwassenen met hun kinderen in zijn woonkamer te krijgen voor de bijeenkomst van ons team.

“Iemand wil de Bijbel met ons bestuderen.”

Een kerk beginnen in een onbereikte gemeenschap

Toch was het vinden van een klein plekje in de kamer, niets vergeleken bij hun doel om een kerk te beginnen in hun onbereikte gemeenschap. De regio in Noord-Afrika waar het team werkt was een moeilijke plaats om te wonen en er was weinig animo voor gesprekken over Jezus. De laatste werker had het gebied meer dan vijftig jaar geleden verlaten, weggejaagd door gewelddadige bedreigingen.

Goed Nieuws!

Eén manier waarop het team van Nicholas probeert om in contact te komen met moslimmannen en -vrouwen is door een radiostation dat hun luisteraars de kans biedt om de Bijbel te bestuderen. Tot nu toe is niemand ingegaan op hun aanbod.

Nicholas vond een leeg plekje op de vloer naast twee mannen die diep in gesprek verwikkeld waren. Zuchtend liet hij zich tegen de muur zakken, misschien was het radioprogramma wel een verloren zaak.

Alsof het zo moest zijn, begon Brad de teamleider de bijeenkomst met een brede grijns. “Iemand wil de Bijbel met ons bestuderen.”

Het team was een moment stil en barstte toen uit in opgewonden gepraat.

“Het radiostation belde,” vervolgde Brad, terwijl hij iedereen tot stilte maande. “Ze willen dat het teamlid dat de taal het best beheerst, de student, ontmoet.”

Iedereen keek naar Nicholas.

‘Ongeschikt’ blijkt in Gods Koninkrijk ‘geschikt’

Nicholas had zijn taalvaardigheden met veel moeite verworven. Voor hij naar het veld ging had hij een taalvaardigheidstest gedaan. Hij was zeer teleurgesteld toen de uitslag kwam. Meer dan 80% van de mensen heeft meer aanleg voor taal dan hij. Hij vroeg zich af hoe hij ooit één van de moeilijkste talen ter wereld zou kunnen leren.

Toch zijn er veel verhalen in de Bijbel over mensen die ongeschikt lijken voor de taak waar God ze voor heeft geroepen. Mozes was heel slecht in spreken in het openbaar. Gideon had geen politieke invloed. David was een herder die harp speelde.

Als God wilde dat Nicholas deze onbereikte mensen vertelde over Jezus, dan zou Hij hem de woorden geven. Vastbesloten om de taal te leren toen hij aankwam, liep Nicholas overal rond met een recorder en een schrijfblok en bracht hij zoveel mogelijk tijd door met de lokale bevolking.

Zijn harde werk heeft vruchten afgeworpen. Hij sprak de taal nu beter dan ieder ander teamlid.

“Waarom zijn er zoveel mensen?”

De dag na het teamoverleg reed Nicholas naar het huis van Tahar, de student, en klopte aan.

Een jonge man deed na een tijdje open en vroeg, “Kan ik u helpen?”

Nicholas stelde zichzelf voor. “Ben jij Tahar? Ik ben de volgeling van Jezus die je zou gaan ontmoeten.”

“Kom binnen,” zei de jonge man met een lach. “Ik ben Tahar en ik wil je heel graag ontmoeten.”

Nicholas stapte het huis binnen en zijn mond zakte open. Hij had niet verwacht dat er zeventig mensen in de kamer zouden zijn. Mannen en vrouwen zaten door elkaar, wat betekende dat het een grote familie was.

Elke familielid besloot om Jezus te gaan volgen. Deze groep gelovigen was de eerste kerk in de regio.

“Waarom zijn er zoveel mensen?” fluisterde Nicholas tegen Tahar.

“Mijn vader is net overleden,” antwoordde hij. “Ik ben het hoofd van de familie geworden, omdat ik de oudste van het gezin ben.” Hij trok Nicholas verder de kamer in en stelde hem voor aan diverse familieleden, terwijl hij uitlegde waarom Nicholas was gekomen.

De volgende zes uur, praatte Nicholas met de familie en vertelde hen over het Goede
Nieuws. Net als Tahar waren ze erg geïnteresseerd om meer te horen over Jezus. Na veel gesprekken met hem en onderling, besloot uiteindelijk elk familielid om Jezus te gaan volgen. Deze groep gelovigen, de eerste kerk in de regio, gaat al tientallen jaren door met het aanbidden van Jezus en het delen van het Goede Nieuws met anderen.

Hoewel 80% van de mensen de taal makkelijker had kunnen leren dan Nicholas, heeft God hem de woorden gegeven die hij nodig had. Nicholas was trouw en sprak voor Zijn glorie.

Gebedspunten

  • Vraag God om de kerk verder te laten groeien onder de Noord-Afrikaanse volken.
  • Bid dat werkers vasthoudend zijn bij het leren van de taal en vrijmoedig om te durven inzetten wat ze kunnen.
  • Vraag God om meer werkers te zenden naar de onbereikte volken in Noord-Afrika.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!