De Moren van Mauritanië

Mauritanië is een islamitische republiek in West-Afrika en is voornamelijk woestijnland: meestal heet, droog en winderig. Ongeveer net zo groot als Frankrijk en Spanje samen en heeft maar 4,3 miljoen inwoners. Mauritanië heeft een etnisch diverse bevolking, waarbij er twee dominante groepen zijn: de Bidhan, of witte heidenen (30% van de bevolking) en de Haratin, of zwarte heidenen’ (40% van de bevolking). Beide groepen zijn een mix van Arabische en Berberse culturele invloeden. Ze zijn bijna volledig moslim.

De meeste Moorse families waren twee of drie generaties geleden nog nomaden. Maar aanhoudende droogte dwong meer dan een miljoen mensen om naar de hoofdstad Nouakchott te verhuizen en zich te gaan bezighouden met handel en toerisme.

De positie van vrouwen in Mauritanië

De status van Moorse vrouwen verschilt enigszins van andere samenlevingen in de regio. Een voorbeeld is de vrouwelijke poëzie genaamd ‘Tebra’. Dit wordt uitsluitend gecomponeerd en voorgedragen door en voor vrouwen.

Bij de Mauritaanse Moren is zwaarlijvigheid bij vrouwen een traditie en een statussymbool. Het idee heerst dat een man met een dunne vrouw het zich niet kan veroorloven om haar te voeden. Dit heeft geleid tot gevaarlijke praktijken van overeten, met als doel een rijke echtgenoot aan te trekken. Andere uitdagingen voor Moorse vrouwen zijn kinderhuwelijken en genitale verminking. Om zo meisjes aantrekkelijk te maken voor mannen, in de hoop financiële zekerheid te krijgen.

Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan. Lucas 1:45

Lees hier de blog over de droom van moslima Lydia.

Gebedspunten

  • Bid dat Moorse vrouwen de liefde die God voor hen heeft en hun waarde in Zijn Koninkrijk ontdekken.
  • Bid dat Gods liefde en verlossing geopenbaard zal worden aan alle mensen in Mauritanië.
  • Bid dat de stammen van Mauritanië in Jezus de vervulling van Zijn beloften van vrede en verlossing zullen vinden.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!