Een droom die werkelijkheid werd in Mauritanië

Deel 1

Bij het bidden en vasten vragen we de Heer vaak of Hij zichzelf zal onthullen in dromen en visioenen. Maar wat gebeurt er na zo’n droom? Ik – een werker uit Mauritanië – vertel je er graag meer over.

De droom van moslima Lydia

Toen Lydia – een moslima uit Mauritanië – 10 jaar oud was, kreeg ze een terugkerende droom. In die droom zag ze een blanke vrouw die haar een boek gaf. Nadat ze die droom drie keer had gehad, vertelde ze erover aan haar ouders. Lydia`s ouders namen haar mee naar de moslimleider, die in West-Afrika een marabout heet, omdat de droom bleef terugkomen. In de Pulaar-cultuur wordt er veel waarde gehecht aan dromen.

De uitleg van de droom

“Wat betekent deze droom?” vroegen haar ouders, nadat ze hem exact hadden naverteld zoals Lydia het had beschreven. “Dat betekent dat ze op een dag een ander geloof zal aannemen,” voorspelde de marabout. Ze schudden hem beide de hand en bedankten hem voor zijn expertise. “Dat was tijdverspilling,” zei haar vader tegen haar moeder, “ze zal nooit van geloof veranderen.”

In een periode van 20 jaar bleef deze blanke vrouw regelmatig verschijnen in Lydia’s dromen.

Hoe de vrouw van de droom mijn taaldocente werd

In 1997 bereidde ik mezelf voor om mij aan te sluiten bij een team in Mauritanië. Mijn teamleiders Erwin en Kathrin waren op zoek naar een vrouw die een geschikte taaldocent voor mij kon zijn. Twee weken voordat ik zou aankomen, ontmoette Kathrin een vrouw die Lydia heette en bananen verkocht. Terwijl ze een vriendschappelijk praatje maakten, vertelde Lydia: “Ik verkoop bananen omdat ik mijn kinderen moet onderhouden.” Ze wees naar de pasgeborene die lag te slapen in de sjaal die ze om haar rug had gebonden, en vertelde: “Ik was acht maanden zwanger toen mijn echtgenoot besloot om van mij te scheiden en verder te gaan met alleen zijn tweede vrouw, die hij een paar jaar daarvoor erbij had genomen.” “Het spijt me om dat te horen,” zei Kathrin tegen haar, “maar misschien kunnen we elkaar helpen! Over een paar weken komt een vriendin van mij hier naartoe, en zij heeft iemand nodig die haar kan helpen. Hoe kan ik met jou in contact blijven?” Lydia gaf Kathrin het adres van haar oom Mahmoud, waar ze op dit moment verbleef.

De Jezusfilm

De volgende paar weken stotterde ik mij door vier of vijf taallessen met Lydia. Ondertussen ontmoette Erwin oom Mahmoud en zij raakten al snel verwikkeld in geestelijke discussies. Hij toonde interesse in het zien van de Jezusfilm en nodigde een paar vrienden en familieleden uit om met hem mee te kijken, waaronder Lydia. Op de afgesproken avond vulde de zitkamer van Mahmoud zich snel. Veel kinderen probeerden om zich ertussen te proppen en zo de laatste plekjes op de vloer te vullen. Vanaf het moment dat de film begon, dwaalden de ogen van Lydia geen moment van het scherm af. Ze leek een andere wereld in te gaan.

De eerste Pulaar-gelovige

Toen we haar vroegen wat ze van de film vond, antwoordde ze zonder twijfel: “Ik wil Jezus volgen!” Ze wilde zomaar, zonder meer, een gelovige worden! Twee weken na mijn aankomst kwam de allereerste Pulaar-vrouw die ik kende tot de Heer. Ik wist op dat moment nog niet hoe haar dromen haar hadden voorbereid.

Het geven van het Lucasevangelie

Een paar weken later stelde Erwin voor dat ik Lydia het evangelie van Lukas zou geven. Dus nam ik de volgende keer dat ik een taalles van haar had een exemplaar mee. “Omdat je hebt gezegd dat je Jezus wilt volgen,” zei ik tegen haar, “wil ik je deze Injil (Arabisch voor Bijbel) geven. Als je het leest zul je meer over Hem leren.”

De droom die werkelijkheid werd

Toen ik haar het dunne boek overhandigde, werden haar ogen groot van verbazing. “Jij bent de vrouw waar ik over heb gedroomd!” Terwijl ze het verhaal aan mij vertelde, hoorde ik over de droom, de voorspelling van de marabout en de reactie van haar ouders. Ze was duidelijk geraakt dat haar droom was uitgekomen. “Ik ontmoette jou toen ik 10 jaar oud was en je bent al die jaren bij mij gebleven. Maar nu pas ontmoet ik jou voor het eerst in het echt!”

Meer over Lydia’s geloofsreis

Dat haar droom waarheid werd, was voor Lydia een betekenisvol moment. En ook voor mij. Maar het wonderbaarlijke begin van haar geloofsreis betekende niet dat de rest makkelijk was. In de volgende jaren kende Lydia`s geloofsreis veel hoogte- en dieptepunten. Lees er in de volgende blog meer over.

Lees hier deel 2 van dit verhaal.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!