Waarom ik van de bank af wil komen – het verhaal van een kandidaat

“Ik geloof dat God ook fantastische dingen met mij kan doen. Als ik maar vertrouw, als ik maar heel dicht bij God blijf leven en als ik er maar voor ga!” Alex is afgelopen winter begonnen met het voorbereidingstraject om naar de moslimwereld uitgezonden te worden. God roept hem voor de moslimwereld, maar Alex had nog geen idee waar en hoe. Deze zomer ging hij op reis en daarmee ook op zoek naar Gods wil en zijn rol daarin. Lees over de ervaring van Alex en hoe hij God wil gehoorzamen.

Op reis door Centraal Azië

Ik ben op reis geweest, op reis voor maar liefst zeven weken, een tocht van meer dan 6000 kilometer door Centraal Azië. Tijdens mijn reis heb ik veel christenen ontmoet die hun leven toegewijd hebben aan het bouwen van Gods koninkrijk in Centraal Azië. Allemaal mensen die hun kruis op zich hebben genomen en samen met Jezus gaan voor groei en voor meer heelheid. Stuk voor stuk inspirerende mensen, dappere mensen, mensen waar veel liefde vanuit gaat.

Wat kan mij van de bank krijgen?

En nu ben ik weer thuis. Alles staat in een ander perspectief na mijn reis. Ik moet weer aarden in Nederland, maar wil ik dat eigenlijk wel, is dat wel goed? Als ik kijk naar het NOS-journaal vraag ik me al bij het derde item af waar we ons hier in vredesnaam druk om maken. Ik wil me met veel belangrijkere dingen bezighouden, ik wil bouwen aan Gods koninkrijk! Maar nu, nu ik alweer anderhalve week thuis ben zie ik dat er iets niet klopt, merk ik dat er iets verkeerd zit in mijn leven. Ik wil heel veel maar ik doe heel weinig. Ik weet vaak best wat er nodig is, wat goed is om te doen, maar ik blijf vaak comfortabel op mijn bank zitten. Wat kan mij van die bank af krijgen? Wat kan mij tot actie doen komen?

Essentieel: een mentaliteit van nederigheid

De mentaliteit die nodig is om echt toegewijd te zijn aan God is een mentaliteit van grote nederigheid tegenover God. God doet Zijn deel wel, God gaat voor ons uit en Hij weet wat werkt en wat belangrijk is. Ik daarentegen kan zo in de weg staan met mijn eigenwijsheid en mijn “kennis van zaken”. Ik denk eigenlijk dat ik vaak het probleem ben voor God, of beter gezegd, dat ik een grote uitdaging ben voor God. God wil het echt samen met ons doen, Hij vindt dat zo tof en zo belangrijk! En ik vind dat juist weer zo ongelofelijk tof van God! Maar ik ben vaak zo moeilijk te gebruiken, ik blijf zo vaak op mijn bank zitten of aan mijn eigen plannetjes werken. Vaak denk ik dat ik het allemaal wel aardig op een rijtje heb, dat alles wel goed gaat en dat God wel een juiste plaats in mijn leven heeft. Totdat… er weer wat begint te knagen, of iets gewoon echt niet lijkt te gaan werken… Dan besef ik weer dat ik God veel meer nodig heb, dat ik God veel serieuzer wil zoeken. En als ik dat dan doe, wordt er zoveel duidelijk, dan zegt God zoveel en verandert mijn geoogklepte perspectief in een veel Goddelijker perspectief.

Het Goddelijke perspectief vinden

Het vinden van dat Goddelijke perspectief is voor mij het begin van gehoorzaamheid. Wanneer ik begin te bidden en praten met God over de hongerigen, de zieken, de armen, de rijken, de ongelovigen, de vervolgden en de vervolgers, dan begin ik te kijken vanuit Gods perspectief, dan krijg ik Goddelijke bewogenheid. En als ik bewogen ben en blijf, dan kan God mij gebruiken! Alleen dan kan ik dingen echt uit liefde doen en liefde is de enige goede motivatie en Motivator. Zo leert Hij mij te gehoorzamen. God kan grote dingen met mij en jou doen. Als ik maar niet teveel in de weg ga staan. Als ik maar bereid ben samen te gaan werken met God en mij dan bewust ben van met Wie ik samenwerk. Dit is geen samenwerking van twee gelijken! Hier is geen ruimte voor trots. Deze samenwerking bestaat vooral uit God vragen om door mij heen te werken. Als ik dat doet kan God echt grote dingen gaan doen, dat heb ik wel geleerd van alle verhalen die ik tijdens mijn reis heb gehoord.

Inspiratie

Een van de belangrijkste inspiratoren van mijn reis was Malcolm Hunter. Als je van avontuur en van God houdt zorg dan dat je zijn boek “To the ends of the earth” in handen krijgt. Wat God door en met hem heeft kunnen doen is echt groots en wonderbaarlijk. Dat biedt hoop, dat geeft mij geloof dat God ook fantastische dingen met mij kan doen. Als ik maar vertrouw, als ik maar heel dicht bij God blijf leven en als ik er maar voor ga!

Wil jij zelf ook een bijzondere reiservaring hebben?

Ben jij net als Alex ook op zoek naar Gods leiding en samenwerking met Hem? We hebben veel shortterm mogelijkheden.