Bijbelse taferelen in het Midden-Oosten

Hava ondersteunt voor een half jaar, als shorttermer, een team op het Arabisch Schiereiland. De komende maanden neemt ze ons mee in de ups en downs van haar dagelijks leven. 

Lees hier deel 1 Back to the basics, deel 2 Cultuurschok

Zo vaak heb ik momenten waarbij het leven uit de Bijbelse tijd dichtbij komt, nu ik een half jaar in het Midden-Oosten leef. Bijvoorbeeld de voetwassing: even een wandeling door de stoffige straten en je voeten zijn zwart. Of de vrouw die een kind heeft gekregen en vervolgens veertig dagen onrein is.

Klaar staan voor de ander

Een poosje geleden las ik over Martha, Maria en Lazarus. Lazarus was ziek, daarom baden Martha en Maria om Jezus’ komst. Hij moest er bij zijn wanneer hun broer ziek was, Hij kon hulp bieden. Zo is het ook in deze cultuur, wanneer een vriend of familielid ziek is, staat men klaar om hulp te bieden. Dan is de agenda opeens leeg omdat familie en vrienden prioriteit heeft. Je laat los waar je mee bezig bent om te zorgen voor de zieke. 

Dit was iets wat ik tijdens ons verblijf in het Midden-Oosten heb geleerd: klaar staan voor de ander. Ook wanneer je andere ‘verplichtingen’ hebt, de zorg voor familie en vrienden staat voorop, hier vallen alle andere verplichtingen bij in het niet. 

Jezus wachtte…

Maar nu terug naar de geschiedenis van de zieke Lazarus. Hij was ernstig ziek, daarom werd Jezus geroepen. Want, zo wisten zijn zussen, Hij kon hulp bieden. Toch wachtte Hij twee dagen om daadwerkelijk te komen. In de Nederlandse cultuur zou dit niet zo vreemd zijn. Je vraagt om hulp, maar het is niet zo gek dat die ander niet zomaar direct langs kan komen. Ik ken maar weinig mensen met een lege agenda die altijd tijd over hebben om zomaar even langs te komen. 

Nu ik in deze cultuur leef merk ik dat dit toch wel even anders ligt. Een ernstig zieke vriend en dan dagen later op bezoek komen? Dit is binnen deze cultuur onbegrijpelijk. Geeft Jezus dan niet om Zijn vrienden? Het zijn toch de vrienden waar Hij van hield (Joh. 11:5)?! Van Hem zou je toch als eerste hulp verwachten? Maar nee, Hij wacht op Zijn tijd om zo het wonder groter te maken, zo wordt Zijn Naam nog meer verheerlijkt!

Soms doet God dingen zo anders dan wij het graag zouden zien, maar uiteindelijk gaat het om Zijn eer, Zijn grootheid en goedheid!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!