Kefta Tajine: een recept voor Noord-Afrikaanse stoofpot

Je hebt geen tajine nodig om te genieten van de smaken en geuren uit Noord-Afrika. Je kunt dit recept ook maken in een eenvoudige koekenpan.

De tajine

Het woord ‘tajine’ kan slaan op een Noord-Afrikaanse stoofpot of op het kookgerei dat hiervoor gebruikt wordt. Traditioneel wordt het kookgerei op hete kolen geplaatst. Zo worden smakelijke maaltijden die bestaan uit een verzameling van gekruide groenten en vlees zoals rund, lam of vis, gesudderd.

Tajines komen veel voor in Noord-Afrika en hoewel het lastig kan zijn om ze in andere delen van de wereld te vinden, worden ze vaak op de internationale markt gebracht. Een leerlingkok kan de voorkeur geven aan een metalen of een keramische tajine boven een meer temperamentvolle aardewerken exemplaar.

Maar je hebt geen tajine nodig om te genieten van de smaken en geuren uit Noord-Afrika. Je kunt dit recept ook maken in een eenvoudige koekenpan.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 eetlepels olijfolie of plantaardige olie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 6-8 tomaten, fijngesneden
  • 3 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 ½ theelepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 450 gram rundergehakt
  • 1 ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel hete rode peper
  • 3 eieren

Bereiding

  1. Giet de olie in een koekenpan en verwarm deze op middelhoog vuur.
  2. Doe de uien, tomaten en knoflook in de pan, samen met de paprika, 1 theelepel zout, een ½ theelepel hete rode peper en 1 theelepel komijn.
  3. Dek het af en laat het ongeveer 10 minuten koken, totdat de uien een beetje zacht zijn.
  4. Mix het gehakt in een kleine kom met de overgebleven ½ theelepel komijn, ¼ theelepel zout en ½ theelepel hete rode peper.
  5. Maak kleine gehaktballetjes en doe ze in de tomatenmix. Bedek ze en kook ze  in 10-15 minuten tot de gehaktballen doorgekookt zijn.
  6. Breek de eieren boven de gehaktballen en kook ze nog een paar minuten totdat ze gestold zijn. 
  7. Serveer het gerecht met couscous of met pitabroodjes.

Let op!

Als je ervoor kiest om een tajine te gebruiken kun je meestal koken op je fornuis. Als je een tajine hebt die alleen in de oven kan, moet je de oven verwarmen op de juiste temperatuur. Meestal is dit 180 graden, maar je moet hiervoor de aanwijzingen op je kookgerei volgen. Volg verder dit recept en plaats de tajine onder in de oven.