Wat is het nut van een shorttermtrip?

Een tussenjaar, afgeronde opleiding of gap tussen twee banen is een uitgelezen moment om voor een aantal maanden het leven in de moslimwereld te ontdekken en een team te ondersteunen. Als shorttermer. De vraag die bij velen naar boven komt is:  “Welke impact kunnen we realistisch gezien hebben in zo’n korte tijd?”

Knagende vragen

Elk jaar gaan duizenden christenen op pad om de armen in Azië te helpen, muren te bouwen in Afrika of thuisonderwijs te geven op het Arabisch Schiereiland. Toch zijn de beperkingen van deze reizen duidelijk. We weten allemaal dat we de armoede niet binnen een week of twee zullen oplossen. We kunnen ons afvragen of het bouwen van een muur echt helpt of dat we daarmee het werk van de lokale bevolking overnemen. We willen met mensen over Jezus praten, maar hebben de taal niet om dat te doen. Helpen we hiermee het team of zijn we hen alleen maar tot last?

Hoewel sommige van deze knagende vragen blijven bestaan, leert onze ervaring dat wanneer shorttermtrips gepland zijn met een doel, ze vaak een geweldige bijdrage leveren aan het helpen van de longterm werkers en het tot zegen zijn van de moslimbevolking. Vooral op plaatsen met de minste toegang tot het Goede Nieuws.

“In sommige situaties kunnen shorttermers het extra paar handen zijn om naar plaatsen te gaan waar longterm werkers niet kunnen komen.

Waarom shorttermtrips belangrijk zijn:

1. Het verandert je hart

Door andere landen te bezoeken en met de lokale bevolking om te gaan, ontdekken we Gods hart voor alle volken op de aarde. Onbereikte volken worden meer dan een onuitspreekbare naam of statistiek als we door hun straten lopen, met hen lachen en eten, over geloof praten en voor hun zieken bidden. Hun gezichten worden in ons geheugen gegrift en onze gebeden voor hen komen tot leven.

Een shorttermer zegt: “Ik herinner me mijn eerste reis naar Istanbul, kijkend naar de zonsondergang vanaf een brug, terwijl duizenden mensen beneden voorbij liepen. Ik was diep ontroerd toen ik besefte dat waarschijnlijk geen van hen ooit een volgeling van Jezus heeft ontmoet. Dat moment heeft veel invloed gehad op de keuzes die ik daarna heb gemaakt. Als we toestaan ​​dat God ons hart raakt, zullen we niet teleurgesteld worden.”

2. Shorttermers zijn een bemoediging voor longterm werkers

Een longterm werker zegt: “In plaats van een last te zijn, heb ik uit de eerste hand gezien hoe shorttermers een enorme bemoediging kunnen zijn voor werkers die al vele jaren op het veld zijn. Vooral degenen die weinig vrucht hebben gezien. Als er shorttermers arriveren die iets meenemen uit hun thuisland, plezier met hen hebben, geïnteresseerd zijn in hun visie, hun verhalen horen en voor hen bidden, kunnen ze een enorme zegen zijn.

Verder komen goed voorbereide shorttermers vaak vol geloof, in de verwachting dat God krachtig door hen heen zal werken. Dit wekt meestal een nieuw geloof op bij longterm werkers, waardoor ze worden verfrist en versterkt. Als de apostel Paulus vrienden en bemoedigers nodig had in zijn pioniersbediening, dan hebben wij dat in deze tijd ook! In Romeinen 16 noemt en begroet hij 26 van hen bij naam.”

3. Shorttermers creëren een andere ingang om het Goede Nieuws te delen

“In sommige situaties kunnen shorttermers het extra paar handen zijn om naar plaatsen te gaan waar longterm werkers niet kunnen komen. Toen we in het buitenland woonden, zorgden we ervoor dat shorttermers in lokale moslimhuizen verbleven, waar ze gastvrij werden verwelkomd als onderdeel van het gezin. Nadat ze een korte training hadden gekregen, deelden ze vrijmoedig en respectvol hun geloof en baden ze voor hun gastgezin.”

Lijkt een shorttermtrip iets voor jou?

Bekijk hier wat jij zou kunnen doen als shorttermer. Staat er geen optie voor je bij? Neem dan contact met ons op. Er zijn meer mogelijkheden!

Op dit moment zoeken we onder andere een thuisschoolonderwijzer voor een team op het Arabisch Schiereiland en  Centraal-Afrika.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!