De speciale zegen van de iftar maaltijd

Ik omhelsde mijn buurvrouw Nargis toen ik haar huis binnenkwam. De geur van de maaltijd van deze ochtend voor het vasten begon, hing nog in de lucht. Kruidig en troostend.

Veel moslims geloven dat het geven van iftar maaltijden als een daad van medeleven, speciale zegeningen met zich meebrengt.

Koken voor de hongerigen

“Gelukkige ramadan”, begroette ik haar.

“Jij ook een gelukkige ramadan,” antwoordde ze, terwijl ze me het huis in trok.

Gewoonlijk biedt ze me een kopje thee aan als ik op bezoek kom. Maar tijdens de ramadan verfrissen we ons met een gesprek.

“Hoe is het vasten gegaan?” vroeg ik.

“Goed. Sommige vrouwen in onze moskee koken iftar maaltijden voor hongerige mensen,” vertelde ze me. “Dat doen we al jaren. Ik kijk er altijd naar uit.”

Iftar, de avondmaaltijd waarmee het vasten van de dag wordt verbroken, heeft een grote betekenis tijdens de maand ramadan. Veel moslims geloven dat het geven van iftar maaltijden als een daad van medeleven, speciale zegeningen met zich meebrengt.

“Dat is geweldig,” zei ik. “Is er een manier waarop ik kan helpen?”

Nargis knikte. “We hebben donaties nodig. Als je producten wilt bijdragen, kun je die morgenmiddag bij de moskee afgeven.”

Samen de gemeenschap dienen

De volgende dag ging ik winkelen met mijn teamgenoot Janae. Daarna gingen we naar de moskee, in de verwachting om even gedag te zeggen en het eten te overhandigen.

Toen we aankwamen stopte ik voor de deur, denkend aan een gebedswandeling die mijn team had gedaan in de maand voorafgaand aan de ramadan. Toen we deze moskee passeerden, had Janae even gepauzeerd om de deur aan te raken en te bidden voor de gelovigen binnen de muren dat ze Jezus zouden vinden en gaan volgen.

Omdat we wisten dat niet-moslims de hoofdingang niet konden gebruiken om de gebedsruimte binnen te gaan, baanden we ons een weg langs de zijkant van de moskee naar een kleinere ingang die naar het lagere gedeelte van het gebouw leidde.  Een heerlijke geur verspreidde zich door de hal toen de deur voor ons werd geopend. Stemmen en gelach kwamen uit de keuken van de moskee, waar een tiental vrolijke vrouwen stond te koken en te kletsen.

Toen ze ons in de deuropening zag, haastte Nargis zich om me te omhelzen. Haar ogen straalden toen ze zag wat we bij ons hadden.

“Oh, dank je wel!” riep ze uit, terwijl ze haar handen in de lucht deed van verrukking. “Dit is zoveel eten. Hier kunnen we veel mensen mee voeden. Wil je blijven en ons helpen met het klaarmaken?”

“Ja, natuurlijk,” antwoordde ik enthousiast. We hadden vaak gebeden voor meer contacten met de moslimvrouwen in onze buurt.

“Het is zo fijn om tijd door te brengen met andere vrouwen om de gemeenschap te helpen,” beaamde Janae.

“We doen elke maand projecten zoals deze,” zei Nargis terwijl ze de producten die we hadden meegebracht sorteerde. “Je bent welkom om mee te doen wanneer je maar wilt.”

Ik knikte. “Dat zou ik leuk vinden.”

Een uitnodiging en nieuwe contacten

“Waarom eet je niet met ons mee na de ramadan?” zei een andere vrouw terwijl ze in een pruttelende pan roerde. “We komen altijd bij elkaar bij mij thuis een paar dagen nadat dit project is afgelopen.”

“Dank je,” zei ik. “We zullen er zijn.”

Onze ervaring met het dienen met deze dames opende de deur naar onze buurtmoskee en naar verschillende nieuwe relaties met prachtige moslimvrouwen. Janae en ik blijven God vragen om voor ons de weg te bereiden voor meer gesprekken over Jezus terwijl we Zijn licht laten schijnen in onze gemeenschap.

Ga jij de 555 uitdaging aan tijdens de ramadan?

De 555 uitdaging helpt je om, bijvoorbeeld gedurende 30 Dagen Gebed tijdens de ramadan, voor vijf moslims te bidden, iets aan hen te geven en hen uit te nodigen. Contacten te vernieuwen, verdiepen of nieuwe contacten met moslims aan te gaan.

Lees hier meer over deze uitdaging.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!