De keuze om te gaan is een roeping van het hele gezin

Deel 1

Ons magazine Frontlinies, november 2023, draaide om het thema: ‘De impact van vertrekt naar het zendingsveld op kinderen’. Daarvoor interviewden we een aantal werkers met kinderen in verschillende leeftijden. Niet alle input kon in het magazine geplaatst worden, daarom een blogserie over de ervaringen van ouders en hun kinderen over hun vertrek naar het zendingsveld.

Tim en Maryam op het Arabisch Schiereiland

Tim en Maryam*, werkers van Frontiers op het Arabisch Schiereiland, hadden het verlangen in hun hart om onbereikte moslims bekend te maken met het Goede Nieuws van Jezus. Samen met hun twee kinderen vertrokken ze naar het Arabisch Schiereiland. Tim en Maryam vertellen hoe ze, naast zichzelf, hun kinderen hebben voorbereid op deze, toch ingrijpende, keuze.

De keuze om samen te gaan

Tim en Maryam beseften goed dat de keuze om naar het zendingsveld te gaan niet alleen impact op hen zou hebben, maar ook op hun twee tieners. Maryam zegt: “In ons voorbereidingstraject waren we de enige met kinderen in de basisschoolleeftijd. Daarom was er voor hen geen eigen programma. Vanaf het eerste weekend hebben we daarom geprobeerd hen zoveel mogelijk mee te nemen in wat wij als volwassenen deden in zo’n weekend.”

“Vanaf het begin hebben we gebeden voor een roeping van hen persoonlijk, een aanraking van God in hun leven.”

Stap voor stap

Het was belangrijk voor Tim en Maryam dat hun kinderen het proces begrepen en zich betrokken voelden bij de roeping van hun ouders. Ze legden uit wat hun roeping inhield. Ze deelden gedachten en gevoelens over de verhuizing en de tijd die zou volgen. Door open te communiceren werden de kinderen stap voor stap vertrouwd met wat hen te wachten stond.

Gebed voor een persoonlijke roeping

Maryam zegt: “Vanaf het begin hebben we gebeden voor een roeping van hen persoonlijk, een aanraking van God in hun leven. Zodat ze echt zouden begrijpen waarom we deze keuze maken en ze zelf ook overtuigd zijn van het doel.”

Welk land gaat het worden?

Tim en Maryam betrokken hun kinderen bij de keuze van het zendingsland. Ze vroegen hun kinderen wat belangrijk voor hen was als ze niet meer in Nederland zouden wonen. De kinderen benadrukten het belang van school, vrienden en contact met familie en vrienden in Nederland. Zo begon hun zoektocht als gezin om te zien in welk land ze als gezin het beste zouden passen.

Hoe neem je afscheid?

Een half jaar voor hun vertrek begonnen Tim en Maryam hun omgeving te informeren over hun vertrek. De kinderen kregen de kans om presentaties te geven in hun klas over de verhuizing en het land waar ze naartoe zouden gaan. Er werden afscheidsfeestjes georganiseerd om afscheid te nemen van vrienden. En er werd gekeken hoe ze in het land van bestemming contact zouden kunnen houden met familie en vrienden in Nederland. Bijvoorbeeld door online gamen, videobellen en hun eigen WhatsApp-groep.

Het verhaal van Tim en Maryam en hun kinderen laat zien dat zendingswerk niet alleen een persoonlijke roeping is, maar een van het hele gezin. Het betrekken van kinderen in het proces, open communicatie en het respecteren van hun behoeften en gevoelens kan de reis naar het zendingsveld en de band onderling verrijken en versterken. De kinderen zijn getuigen van de liefde, toewijding en veerkracht van hun ouders. Maryam zegt: “Het is kostbaar om zo diep in elkaars hart te mogen kijken”.

*Niet hun echte namen

Meer weten?

Ben jij benieuwd wat er komt kijken bij het vertrek naar het zendingsveld? Neem vrijblijvend contact met ons op en we vertellen je er graag meer over.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!