Een feestmaaltijd bij zonsondergang

In de loop van de jaren in het Midden-Oosten werd ons gezin tijdens de ramadan in talloze huizen verwelkomd. Wij werden door Syrische vluchtelingen, onze naaste buren en zelfs door een grote familie in een nabij gelegen stad voor de Iftar uitgenodigd. Dit is de maaltijd die het einde van de vastendag aangeeft. Deze bezoeken kunnen soms tot na middernacht duren. Gelukkig wenden onze kinderen in de regel goed aan deze lange nachten.

Wat de ramadan nog meer brengt

De ramadan is er niet alleen om te vasten. Meer dan iedere andere tijd van het jaar brengen moslims deze maand door met mediteren over hun relatie tot God. Wanneer wij stoppen met het vasten met onze vrienden, verwachten wij vaak diepzinnige gesprekken en zoeken mogelijkheden om van Jezus Christus te vertellen.

Een speciale uitnodiging voor de Iftar bracht ons echter veel meer dan wij verwacht hadden.

“Op dit moment ontmoette God Lamin op een indrukwekkende manier en vervulde hem met een gevoel van vrede en troost.”

Ontmoeting in de bouwmarkt

Voor het begin van de ramadan gingen mijn teamgenoot Kevin en ik een bouwmarkt binnen en werden door Lamin, de filiaalleider, begroet. Hij is de jongste van meer broers en de zoon van een bekende islamleraar in de stad.

Zoals zo vaak in deze streek ging ons gesprek over religie. Kevin en ik vertelden enkele verhalen over Jezus. Toen hij hoorde dat deze verhalen uit het Woord van God afkomstig waren, verzocht Lamin ons hem meer te vertellen. Nadat wij nog verder over Christus gesproken hadden, spraken wij een gebed met zegen voor zijn familie uit en vroegen hem of hij een andere keer nog meer uit de Bijbel wilde horen. Hij zei volmondig ja en stond er op dat wij hem spoedig weer zouden bezoeken.

Een dieper verlangen

In de daarop volgende weken kwamen Kevin en ik vaker bij elkaar om samen met Lamin de Bijbel de bestuderen. Bij ieder bezoek toonde hij een steeds dieper verlangen Gods woord te begrijpen.

Hij vertelde ons ook over zijn problemen. Zijn vrouw en hij hadden jaren geprobeerd om zwanger te worden. Zij werd uiteindelijk zwanger maar verloor haar kind een maand voor het tijdstip van de geboorte. Zowel Lamin als zijn vrouw treurden nog altijd over deze stilgeboorte.

Kevin en ik onze bogen onze hoofden en baden voor hem. Op dit moment ontmoette God Lamin op een indrukwekkende manier en vervulde hem met een gevoel van vrede en troost zoals hij nog nooit eerder meegemaakt had.

Uitnodiging voor het Suikerfeest

Lamin belde mij op toen kort daarna de ramadan begon. “Willen u en Kevin vandaag met mij komen vasten?”, vroeg hij. “Ik zou het fijn vinden als jullie ook het Suikerfeest bij ons komen vieren.”

Enthousiast gingen we op zijn uitnodiging in. Kort voordat de zon onderging kwamen Kevin en ik bij zijn huis aan. Terwijl wij een feestmaal met kip en lamspiesen aten, discussieerden wij over Lukas 5, een passage waarin Jezus de tollenaar Levi uitnodigt om hem te volgen.

Een waar feest

Aan het einde van de maaltijd verkondigde Lamin: “Ik ben ook bereid Jezus Christus te volgen”.

Vol vreugde spraken wij er met z’n drieën over, hoe het er voor hem zou kunnen uitzien, als discipel te leven. Daarna moedigden wij hem aan, de Heer te zeggen, wat hij wilde doen.

“Ik zal U volgen, Here Jezus”, verklaarde Lamin, terwijl wij gezamenlijk baden. “U bent mijn redder, en ik zal mijn familie en al mijn buren vertellen, wat U voor mij gedaan heeft.”

Bidden voor moslims met 30 Dagen Gebed

Van 11 maart tot en met 9 april kan je meedoen aan 30 Dagen gebed, bidden voor moslims tijdens de ramadan. Bid jij mee dat moslims Jezus zullen leren kennen?

Er is een gebedsgids beschikbaar of meld je aan om gebedspunten te ontvangen via WhatsApp! Voor meer opties kijk op frontiers.nl/30dagen

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!