Hoe een dag eruit ziet tijdens de ramadan

In deze blog lees je hoe moslims het ervaren om van zonsopgang tot zonsondergang te vasten. En kan je voor hen bidden tijdens hun heiligste maand van het jaar. Dit jaar van 11 maart tot en met 9 april 2024. 

Ochtend 

Moslims staan vroeg op om suhoor te eten, een laatste maaltijd voor zonsopgang. De koran draagt hen op om te beginnen met vasten wanneer ‘de witte draad van de dageraad zich onderscheidt van de zwarte draad van de nacht’.

Bid dat als moslims vroeg opstaan, hun ogen geopend worden voor het Licht van de wereld zodat ze Hem volgen en niet in de duisternis wandelen (Johannes 8:12).

Werk 

Vaak wordt er een daling in productiviteit gezien tijdens de ramadan. Veel mensen proberen hun activiteiten gedurende de dag te beperken en bedrijven sluiten of passen hun werkuren aan.

Moslims kunnen zich vermoeid voelen tijdens het vasten.

Vraag God om hun hart en geest te openen voor de waarheid van Jezus Christus (Handelingen 16:14).

Eten en drinken

De hele dag geen voedsel nemen is moeilijk. Maar vasten van water is nog moeilijker, vooral in de zomer wanneer de dagen heter en langer zijn. 

Bid dat moslims een geestelijke honger krijgen naar het Brood des Levens (Johannes 6:35) en een geestelijke dorst naar het Levende Water (Johannes 4:10-14).

Dutje

De ongemakken van honger en dorst, en de lusteloosheid die dit veroorzaakt, zorgen ervoor dat sommigen proberen overdag zoveel mogelijk te slapen.

Vraag God om dromen en visioenen te geven aan moslims tijdens de ramadan. Bid dat ze de ware rust zullen ervaren die alleen Jezus Christus hen kan geven. (Matteüs 11:28).

Spitsuur

Vlak voor zonsondergang haasten moslims zich naar huis op zoek naar eten en drinken om het vasten van die dag te verbreken. De gemoederen lopen vaak hoog op als het op straat een chaos wordt.

Bid dat moslims hun behoefte aan een Redder inzien. Dat ze de vergeving en reiniging van hun zonden door Jezus ontdekken. (Matteüs 23:26, 28).

Zonsondergang

Gezinnen komen bij zonsondergang samen om te eten en samen te zijn. Na het bidden genieten ze van de iftar, een speciale maaltijd waarmee het vasten van de dag wordt afgesloten.

Vraag God om hele families in Zijn Koninkrijk te brengen, zodat ze samen de verlossing in Jezus Christus kunnen vieren (Handelingen 16:33, Openbaring 7:9).

Avondgebed

Moslims geloven dat ze dubbel beloond zullen worden voor goede daden tijdens de ramadan. En dat het doen van extra gebeden, vooral ‘s nachts, hun kans vergroot op het ontvangen van vergeving voor hun zonden.

Bid dat moslims de ontoereikendheid van hun inspanningen inzien en in plaats daarvan Gods gratis geschenk van verlossing ontdekken door geloof in Christus, die voor hun zonden stierf (Efeziërs 2:8-9).

Live Gebedsdag

De Nacht van Kracht valt dit jaar in de nacht van 5 op 6 april. Daarom willen we op zaterdag 6 april speciaal voor hen bidden. Dat ook zij de liefde, genade en vergeving van Jezus leren kennen. Ben jij erbij?

Meer info en opgave

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!