Jasmijn onderweg: Sporthoofddoek van Nike

Nike heeft een hoofddoek ontwikkelt speciaal voor sportieve moslima´s. Ook Jasmijn heeft er een. Is dit vrouwenonderdrukking? Of werkt het juist mee aan het creëren van meer bewegingsvrijheid? Vandaag deelt ze haar ervaring. Ze vertelt ook over hoe ze een beweeggroep is gestart voor moslimvrouwen in haar wijk.

Waar krijg jij energie van? Dit was een vraag die ik mijzelf stelde nadat ik hier drie maanden was. De taal leren vind ik leuk, maar ook behoorlijk intens. Waar ik energie van krijg? Van bewegen. Waardevolle ontmoetingen. Iets leren. En mijzelf terugtrekken.

Beweeggroep

In overleg met mijn teamleider besloot ik een beweeggroep te starten. Gewoon in de grootste kamer die wij in huis beschikbaar hebben. Alles aan de kant, muziek zachtjes aan en gehuld in een hoofddoek ontdekken wat de vrouwen uit mijn wijk kunnen. Ik had vantevoren geen idee of dit wel zou werken.

Sporten in zwarte gewaden

Goed bedacht. Toch? Bij de aftrap waren er drie vrouwen. Grote zwarte gewaden die afzakten en hoofddoeken die niet bleven zitten. We hebben enorm lachen om elkaar en ik zag zoveel vreugde op hun gezichten. Een groot succes! Voor twee weken… Daarna kwam er niemand. Waarom? De een had een operatie, de ander was in de rouw en de derde was hoogzwanger.

Drie weken kwam er niemand. Drie weken was ik alleen in de grote ruimte aan het wachten. Ik had alles voorbereid.. Ik snapte het niet. Had ik het verkeerd dat de vrouwen zo enthousiast waren? Heb ik het verkeerd gehoord toen ze zeiden: “Iedereen moet dit weten! Dit moeten veel meer vrouwen doen.”

Toestemming nodig

Geen vrouw die kwam opdagen. De vrouw die in de rouw was vertelde dat ze na de rouw weer fanatiek aanwezig zou zijn. Meer op vertrouwde toon gaf ze ook uitleg over de cultuur in onze wijk. Een vrouw moet toestemming hebben van de man om het huis uit te mogen. Veel vrouwen mogen niet alleen over straat, laat staan in de avond. Sporten hoort niet bij de vrouw, zij moet zich ingetogen gedragen. Ze noemde een voorbeeld van een vrouw die de afgelopen vijf jaar slechts een keer in de kleine lokale supermarkt is geweest.

Een strijd in mij was geboren. Helemaal nadat een andere vrouw deelde dat ze thuis nog een keer de discussie aan wilde gaan om wel naar de beweeggroep te mogen. Mijn verlangen is om de vrouwen te ontmoeten, ze te zien en vreugde met ze te ervaren. Mijn verlangen is niet om aanleiding te zijn tot discussie en strijd in huis.

Hulp van mijn taaldocent

Ik besloot mijn taal- en cultuurdocent om hulp te vragen. Zij woont niet in mijn wijk en ik weet dat ze eerlijk haar mening en ervaring deelt. Zij leeft in de stad en komt uit een dorp. Ook zij deelde enigszins beschaamd dat ze ook altijd toestemming van haar man nodig heeft. Dat ze vaak ook niet de strijd aangaat, maar accepteert dat ze veel thuis is. Als hij sport, zit zij alleen thuis en mag ze niet op pad. Ze gaf mij de gouden tip: wees zo concreet mogelijk over wat je doet tijdens de beweeggroep.

Video met uitleg

De vrouw kan dit aan haar man laten zien en zal eerder goedkeuring geven om te gaan. En zo is het idee geboren om een korte video te maken die makkelijk te verzenden is via WhatsApp en in het kort krachtig neerzet wat de beweeggroep is. Ik ben benieuwd.

Meer bewegingsvrijheid

Een zoeken is het zeker. Een mooie uitdaging. Ik leer steeds beter begrijpen hoe omgang is in deze cultuur. Juist door te doen en hulp te vragen. Dat de vrouwen willen bewegen weet ik zeker. Iets wat ze vaak niet mogen. Dat gewone hoofddoeken dan heel irritant zijn weet ik ook zeker. Dus ik ben blij met het aanbod van Nike. Een stap naar meer bewegingsvrijheid voor de vrouwen waar ik woon.

Bid mee voor deze vrouwen. Voor hun mannen. De huwelijken en de volgende generatie. Bid ook voor de beweeggroep.

Kom helpen bij de beweeggroep!

Ben jij sportief? Ik – Jasmijn – ben op zoek naar sportieve vrouwen of mannen die mee willen pionieren op het gebied van tienerwerk en het aanbieden van sportactiviteiten. Bekijk hier onze vacatures. Delen wordt zeer gewaardeerd.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!