De herinnering aan mijn roeping

Ik werd wakker van het geroep van tropische dieren en vogels die de dag begroeten met gezang en gekwetter. Ik stond ademloos op mijn balkon door zoveel leven om me heen. Boom na boom met bloemen en klimplanten die overal omheen kronkelden.

Vergeleken met de woestijn in het Midden-Oosten was dit een super-oase.

Een donkere vallei

Het was de eerste ochtend van ons gezin in Thailand. We verbleven in een retraitehuis voor veldwerkers en hadden een erg zwaar eerste jaar op het veld achter ons liggen. Onze harten verlangden naar herstel. In het voorgaande jaar hadden we geworsteld met dingen waar we nooit eerder mee te maken hadden gehad: een nieuwe taal en cultuur, het verlies van vrienden, handicaps en chirurgie, heimwee en het aanhoren van hartverscheurende verhalen van vluchtelingen die alles achter hadden gelaten.

Het jaar was een lange vallei geweest die steeds donkerder en donkerder werd. Ons romantische beeld van het leven overzee hadden we maanden geleden al begraven. We vroegen ons nu af of dit het waard was.

Vastklampen

Misschien heb jij ook momenten waarin je je visie of passie kwijt bent. Tijden waarin je het pad voor je niet ziet. Midden in een donkere vallei is het makkelijk om je perspectief te verliezen.

We moesten leren dat God met ons was en alle dingen ten goede keerde (Romeinen 8:28). We klampten ons vast aan het vertrouwen dat Hij ons daar inderdaad wilde hebben en dat Hij voldoende voor ons was te midden van ons overweldigende gevoel van ontoereikend zijn.

Niet te donker

Terwijl ik nu op ons balkon in Thailand zit, voel ik een plotselinge glimp van hoop. God begon me eraan te herinneren waarom we ons bij het team in het Midden-Oosten hadden aangesloten. Ik herinnerde mijn roeping en voelde me bemoedigd dat God me de veerkracht zou geven om door de donkerste valleien te lopen.

“Geloof in het donker in wat je in het licht hebt gezien,” zei Lilias Trotter een werker in Algerije. We kunnen ons onderworpen voelen aan het duister, maar het is niet te donker voor God. Zijn waarheid houdt stand en Hij blijft volledig waakzaam, Hij houdt alles onder controle.

Hij die door de duisternis gaat en geen licht meer ziet, en die dan vertrouwt op de naam van de HEER en vertrouwen stelt in zijn God (Jesaja 50:10)

Al zei ik: ‘Laat het duister mij opslokken, het licht om mij heen veranderen in nacht,’ ook dan zou het duister voor u niet donker zijn de nacht zou oplichten als de dag, het duister helder zijn als het licht. (Psalm 139: 11-12)

Eén advies

Tijdens ons verblijf in het retraitehuis, vroeg ik andere ervaren veldwerkers, “hoe heb je het volgehouden? Hoe ben je zo lang gebleven? Ik voel me zo terneergeslagen en ik ben nog maar een jaar bezig!”

Iedereen die ik sprak zei in grote lijnen hetzelfde: ze gingen in gedachten terug naar het moment waarop ze voor het eerst in hun hart wisten dat ze naar het veld moesten gaan. Wanneer ze te maken kregen met depressieve gevoelens, heimwee, ziekte en verlies hielden ze zich vast aan de herinnering van hun roeping en gingen door. Wandelend met Jezus kwamen ze uit de donkere valleien met nieuwe visie, doel, geloof en vertrouwen in de Heer.

Eeuwigdurende trouw

Wanneer je in een bestemming stapt die God je heeft gegeven krijg je te maken met uitdagingen en ga je door donkere valleien. Maar je groeit ook in geloof, je bent in staat om meer lief te hebben en je krijgt het toevertrouwd om te bouwen aan het Koninkrijk.

Je weet niet hoe dingen gaan uitpakken wanneer je je roeping volgt. Maar weet dat God elke stap met je meeloopt. Houd vast aan Zijn beloftes die Jeremia heeft gegeven aan hen die in ballingschap leefden:

“Van ver ben ik naar je toe gekomen, vrouwe Israël. Ik heb je altijd liefgehad, mijn liefde zal je altijd vergezellen. Ik breng je weer tot bloei. Je zult weer dansen in de rei en de tamboerijnen laten klinken.”(Jeremia 31:3-4)

Zelfs in de valleien zullen we Christus’ eeuwigdurende liefde en trouw ontdekken. Dat God je mag sterken om Hem te vertrouwen wanneer je helpt om Zijn Koninkrijk te bouwen op donkere plaatsen.

Kijk op onze geef pagina om onze werkers te ondersteunen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!