Volk Dhund – Pakistan

Profielschets van een onbereikt en ongezien volk

Je hebt het vast al eens langs zien komen: er zijn nog meer dan 400 moslimvolken – met meer dan dan 100.000 mensen – die nog wachten op het evangelie. We hebben het niet over landen, maar over volken. Een land, zoals India, kent vaak meerdere bevolkingsgroepen. Om je een indruk te geven van hoe een onbereikt en ongezien volk er uit kan zien, geven we je graag een profielschets van een oud volk dat in Pakistan leeft. Ken jij dit volk al?

Wij geloven dat God hen ziet. Nu mag jij hen ook een stukje zien.

Graag introduceren we aan jou de Dhund

Ontstaan van het volk

Vermoedelijk kwam het Dhund Abbassi volk rond 850 na Christus naar Pakistan. Ze waren handelaren en handelden voornamelijk in grondstoffen. Ze stammen af van de Abbasiden-dynastie. Deze dynastie heeft zo’n 500 jaar geregeerd vanuit Bagdad, Irak. Mensen van deze bevolkingsgroep leven nu verspreid over een groot gebied. Ze vertrokken namelijk als handelaars richting het oosten, trokken over heel Afghanistan en kwamen aan in Pakistan. Ze zijn voornamelijk te vinden in het oosten van Pakistan. Er zijn beweringen dat de Dhund Abbassi afstammen van een oom van de profeet Mohammed. De religie is belangrijk voor het volk.

Geschiedenis van Pakistan

Pakistan was onderdeel van Brits-Indië. De opdeling van Brits-Indië op 14/15 augustus 1947 leidde tot de twee onafhankelijke staten India en het Dominion Pakistan (later opgedeeld in Pakistan en Bangladesh), en vond plaats op grond van godsdienst.

Gebieden met een meerderheid van moslims kwamen aan Pakistan toe, dat hierdoor kwam te bestaan uit West-Pakistan (het gebied van het huidige Pakistan) en Oost-Bengalen (later Oost-Pakistan genoemd; het gebied van het huidige Bangladesh).

De oorsprong van de naam “Pakistan” is omstreden. In Urdu en Perzisch betekent Pakistan: Land der reinen. De benaming Pakistan is ook een acroniem: P komt van Punjab, de A van Afghania (noordwesten), de K van Kasjmir, de S van Sindh en Tan van Beloetsjistan. Deze letters vormen Pakstan. Een i werd toegevoegd om de uitspraak te vereenvoudigen.

Christenvervolging

In Pakistan zijn radicale islamitische groeperingen. Onder andere IS en Taliban. De cultuur islamiseert sterk door het radicale en strijdende gedrag tussen deze groepen. Christenen en andere minderheidsgroeperingen moeten vrezen voor aanslagen. Politici en leiders die het voor hen opnemen, worden zelf bedreigd en mogelijk vermoord. 

Moslimbekeerlingen ervaren vervolging het sterkst. Radicale islamieten zien hen als afvalligen. Hun familie en omgeving schamen zich. Het is alsof zij hun familie verraden omdat ze hun geloof hebben verlaten. Als iemand tot geloof komt, zijn een verplichte scheiding (voor getrouwde bekeerlingen), huisarrest en onterving maatregelen vanuit de familie. Kerken hebben te maken met veel aanvallen en vernieling. Ze zijn een doelwit van bomaanslagen. Kerkgemeenschappen worden strikt in de gaten gehouden. De blasfemiewet verbiedt elke uiting tegen de islam en kan tot de doodstraf leiden. Verder zien we terroristische aanvallen op christenen, moord en huisuitzettingen. Vrouwen en meisjes lopen risico op ontvoering, verkrachting en een gedwongen huwelijk. Pakistan heeft de hoogste geweldsscore en staat op nummer vijf op de ranglijst van christenvervolging.

Wil je je ervaringen met ons delen?

We horen we graag jouw ervaringen met het bidden voor een onbereikt en ongezien volk.

Contact

Frontiers
Postbus 350
3840 AJ Harderwijk

035 692 25 58
info@frontiers.nl

IBAN: NL 06 INGB 0007 2305 83

© 2018 · FRONTIERS