Volk Zaghawa – Tsjaad

Geweldig dat jij in actie bent gekomen en de Zaghawa omarmt in je gebed. De Zaghawa is een van de 400 moslimvolken – met meer dan 100.000 mensen – die wachten op het goede nieuws. God ziet hen, dat weten we zeker. Lees snel verder en leer het volk beter bekennen.

Graag introduceren we aan jou de Zaghawa

De koninklijke geschiedenis van de Kanem-Bornu, de Girgam, beschrijft de Zaghawa bevolking al sinds de achtste eeuw als de Duguwa. Tegenwoordig noemen de Zaghawa zichzelf de Beri, terwijl de beter bekende naam Zaghawa komt van de hen omringende Arabieren. Ze hebben hun eigen taal, die ook de Zaghawa genoemd wordt.  Er zijn nu naar schatting tussen de 75.000 en 350.000 Zaghawa. 

Tsjaad heeft meer dan 200 etnische groepen. Het ligt op de grens van twee werelden, de door Arabieren gedomineerde gebieden in Afrika en de gebieden die worden bewoond door zwarte Afrikanen. De bevolking in de oostelijke en centrale regio’s is door haar lange contacten met Egypte en Soedan min of meer gearabiseerd. Meer dan twee derde van de bevolking van het land leeft op het platteland.

Het noorden van Tsjaad is onderdeel van de Saharawoestijn. Het centrum van het land wordt gevormd door droge graslanden die de overgangszone vormen. In het zuiden van Tsjaad liggen de Tropische laaglanden waar rivieren lopen die het Tsjaadmeer voeden dat langs de grens met Nigeria en Kameroen ligt.

Op dit moment is Tsjaad het op vier na armste land ter wereld. De gemiddelde leeftijdsverwachting is 46 jaar.

Lees hier over andere onbereikte volken:

Maandelijks gebedspunten in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze gebedsmail of voor onze nieuwsbrief.

Maak het mogelijk dat meer kerken meedoen met Omarm een Volk door te doneren. Meer kerken = meer gebed en we geloven daarmee meer volken die een kans krijgen om het Goede Nieuws van Jezus te horen.