Volk Zanussi – Libië

Geweldig dat jij in actie bent gekomen en de Zanussi omarmt in je gebed. De Zanussi is een van de 400 moslimvolken – met meer dan 100.000 mensen – die wachten op het goede nieuws. God ziet hen, dat weten we zeker. Lees snel verder en leer het volk beter bekennen.

Graag introduceren we aan jou de Zanussi

De Zanussi zijn een van de meest unieke bedoeïenen volken. Ze zijn beïnvloed door zowel de traditionele nomaden leefstijl van de bedoeïenen als de religieuze leringen van een profeet genaamd Saïd Mohammed Ali as Zanussi (begin 19e eeuw).  Door deze specifieke moslim invloed zijn ze één van de meer gematigde bedoeïenen stammen.

Het traditionele thuisland van de bedoeïenen is de Arabische woestijn. Sommige groepen zijn gemigreerd naar noordelijke kust. Vandaag de dag wonen veel Zanussi bedoeïenen noordelijk van de Sahara woestijn in het oosten van Libië. Dit is een groene strook die uitmondt in de Middellandse Zee.

De bedoeïenen behoren tot een van twee sociale klassen. Één klasse is bekend als de echte bedoeïenen en zij leven als nomade herders. De andere groep leeft als boer en is bekend als “fellahin”. De meeste Zanussi leven in steden en zijn daarom fellahin. Ze spreken Badawi (bedoeïenen Arabisch).

Het huidige Libië was in de eerste eeuwen na Christus een speerpunt van oprecht geloof. In de zevende eeuw vestigde de Islam zich er. Halverwege de 19e eeuw ontstond er een islamitische opleving vanuit de Zanussi orde. Deze verspreidde zich met name in het oosten van Libië.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het land onafhankelijk, onder koning Idris van de Zanussi dynastie. In 1969 greep Muamar Gaddafi de macht, tot 2011. Onder zijn leiding werd Libië zowel het rijkste land als de grootste dictatuur van Afrika. Na de val van Gaddafi ontstond er chaos met een wirwar van milities, veelal gebaseerd op stammen.

Op dit moment zijn er twee regeringen die niet samenwerken. Radicale islamitische bewegingen benutten het vacuüm door delen van Libië te bezetten in naam van ISIS. Met name West-Afrikaanse immigranten worden uitgebuit tijdens hun reis naar Europa. Veel oliehavens zijn in bezit van militia. Gewelddadige aanslagen en zelfmoordbommen hebben nog meer dood en verderf gebracht. Ongeveer een half miljoen van de zes miljoen inwoners zijn hierdoor op de vlucht geslagen.

Lees hier over andere onbereikte volken:

Maandelijks gebedspunten in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze gebedsmail of voor onze nieuwsbrief.

Maak het mogelijk dat meer kerken meedoen met Omarm een Volk door te doneren. Meer kerken = meer gebed en we geloven daarmee meer volken die een kans krijgen om het Goede Nieuws van Jezus te horen.