Ik hoorde zoveel verhalen en ontmoette zoveel verschillende moslims. Maar begreep ik dat nou echt goed? Geloven deze moslims dat Jezus in het noorden van India begraven ligt? Huh? Moslims geloven toch helemaal niet dat Jezus gekruisigd, laat staan dat Hij gestorven zou zijn?

Mijn hoofd zat vol en het was al laat. Ik was net op bezoek geweest bij een moslimvrouw van mijn leeftijd. Haar huis was eigenlijk niet veel groter dan haar bed en een keukenblokje van anderhalve vierkante meter. Ze woonde hier drie hoog, samen met haar man en twee jonge kinderen. Ik blijf het bijzonder vinden hoe families kunnen wonen in zulke mini-huisjes. Ze had niet eens een deur naar haar balkonnetje, omdat er geen ruimte zou zijn om deze open te kunnen doen.

Haar huis was eigenlijk niet veel groter dan haar bed en een keukenblokje van anderhalve vierkante meter. Ze woonde hier drie hoog, samen met haar man en twee jonge kinderen.

We zaten samen op het tweepersoonsbed, waar zij mij voorzag van een heerlijk zelfbereide maaltijd. Hoe klein het huis ook was, haar hart was groot.
In kleermakerzit en etend met onze handen, praatten we het over Jezus. Ik vertelde haar dat we mogen bidden in Zijn Naam. Ze liet mij haar gebedsketting en –kleedje zien. Ze raakte me door te vragen of ik voor haar wilde bidden. Ik bad samen met haar voor een openbaring van de liefdevolle God in haar gezin en dat Zijn vrede dit kleine huisje zou vervullen.

Teruggekomen van het bezoek aan deze familie was ik in de war van wat ik gehoord en gezien had. Het lukte me nog niet om mijn gedachten te ordenen. De ontmoetingen en verhalen die ik gehoord had die dag flitsten door m’n hoofd. Er leken zoveel soorten moslims te zijn die allemaal wat anders geloven.

Ze raakte me door te vragen of ik voor haar wilde bidden. We baden samen.

Een beetje verward besloot ik het te vragen aan de teamleider van het team dat ik bezocht. ‘Hoe zit het precies; wat voor soort moslims geloven dat Jezus in het noorden van India begraven is?’ De teamleider lachte en vertelde me dat er ook moslims zijn die geloven dat Jezus in de 19e eeuw weer verschenen zou zijn en de profetieën vervulde die lange tijd daarvoor over Hem geschreven waren. Zij geloven dus dat de messias al is terug gekomen en met zijn terugkomst het zuivere geloof heeft gebracht. Nog een nieuwe overtuiging…

Weer vroeg ik mijzelf af hoe dit zat. Hoe zien andere moslims hen en gaat dat om dezelfde groep of is dit een andere stroming?’ Antwoorden kreeg ik niet… Meer vragen dus wel.

India noemen ze ook wel het land van het mysterie. Nou, ik begrijp wel waarom.

Dit is alweer de laatste blog over India van deze reeks. Geraakt door de verhalen over India? Maak  een reis of bid met ons mee voor dit land!

Lees hier de andere blogs over India:

India is een oceaan
Hindoe tempel of toch een moskee?
India – een totaal andere wereld
Weerbaarheid, waardigheid en de armen in de stad
Vergeving in India