“Tzakka Thiek!”, riep ze met een uitdagende blik en een brede lach op haar gezicht, elke keer als ze me zag. Na een paar dagen riep ze het niet meer alleen, maar tikte ze zelfs op mijn neus. “Tzakka Thiek”, zei ik lachend terug.

Het was onze groet geworden. Onze middenweg tussen haar ingewikkelde taal en mijn –voor haar onverstaanbare– westerse klanken.

Meestal droeg ze dezelfde vormloze donkere jurk met paarse hoofddoek. Ze had een snelle, schichtige pas. Een week lang dronken we iedere ochtend rond half twaalf thee. Deze jonge vrouw maakte de lekkerste thee die ik in India heb gehad!

Zij kon alleen maar zwijgen. Zwijgen uit schaamte en angst

Ze groeide op als jongste dochter in een islamitisch gezin. Haar oudere broers en zussen zijn inmiddels getrouwd en wonen niet meer thuis. Ze heeft nooit onderwijs gevolgd en vond haar eerste werk bij een landeigenaar, die haar misbruikte. Zij kon alleen maar zwijgen. Zwijgen uit schaamte en angst, maar ook zwijgen om haar eer en de eer van haar landheer niet te beschadigen. Ze besloot op zoek te gaan naar een nieuw huishouden waar zij in dienst kon gaan en belde aan bij de mensen waar ik een tijdje mocht verblijven.

Met een groot geheim begon ze haar nieuwe werk. Vol angst in een nieuw huishouden met nieuwe en vreemde mensen. Toen ze op een morgen over iets kleins werd gecorrigeerd, rende ze in paniek weg. Het echtpaar waar ik verbleef en haar in dienst had, was geschokt door haar reactie en wilde begrijpen wat er gebeurde. Ze wilden haar echt zien, net als Jezus.

Ze liet zich zien. Deze jonge vrouw begon te vertellen wat er gebeurd was bij de landheer. En ze heeft hem kunnen vergeven. Zij, als twintiger, leerde mij hoe belangrijk het is om te vergeven – en dat terwijl zij opgroeit in een omgeving waar mensen liever verwijten dan vergeven. In haar karakter zag ik iets terug van hoe Jezus is.

Ik heb deze vrouw en dit sterke echtpaar mogen ontmoeten omdat ik een oriëntatiereis maakte. Ik heb gezien hoe deze werkers discipelen maken van mensen die zij op hun pad tegenkomen. Hoe het niet alleen gaat om vertellen over Jezus, maar om het laten zien van Jezus – die mishandeld werd en vergaf.

Een shorttermer die onlangs een reis door India heeft gemaakt

Deze maand staat India centraal in onze blogs. Geraakt door de verhalen over India? Maak  een reis of bid met ons mee voor dit land!

Lees hier de andere blogs over India:

Hindoe tempel of toch een moskee?
India – een totaal andere wereld
Weerbaarheid, waardigheid en de armen in de stad
India is een oceaan