Op de zuidelijke helft van het Arabisch schiereiland ligt Jemen, een land met oude steden en prachtige landschappen. Het land heeft een rijke geschiedenis in de handel in wierook en mirre en is een belangrijke bron van eersteklas koffiebonen.

Maar Jemen is ook een van de armste landen in de Arabische wereld en kent tientallen jaren van instabiliteit. Sinds 2015 houdt een burgeroorlog het land in zijn greep en zijn de inwoners in een zeer ernstige humanitaire crisis beland.

Het middelpunt van het conflict is de strijd tussen de Houthi rebellen en de troepen die met President Abdrabbuh Mansour Hadi verbonden zijn. In het begin rukten de Houthi’s op en namen zij de belangrijkste steden in. Als reactie daarop vormden Saudi Arabie en een aantal andere Arabische staten een coalitie. Deze coalitie begon met luchtaanvallen tegen de rebellen.

Vanaf dat moment breidde de crisis zich uit en overspoelde het hele land. In het conflict zijn al meer dan 8000 Jeminieten gedood en bijna 50.000 gewond. Miljoenen hebben te maken met een tekort aan voedsel en water, en minder dan de helft van de gezondheidszorg werkt naar behoren.

Het besluit van de coalitie om de landsgrenzen te sluiten heeft ervoor gezorgd dat de mensen nog meer moeten doorstaan. Deze blokkade was ingang gezet om de stroom aan wapens tegen te houden nadat de Houthi’s raketten op de Saudische hoofdstad Riyad hadden afgevuurd.

Maar het sluiten van de havens in Jemen betekende ook dat aanvoer van voedsel, medicijnen en hulp werd geblokkeerd. Millioenen  kampen met ondervoeding, honger en een van de ergste cholera uitbraken die de wereld kent. Lees hier meer over de oorlog: https://www.amnesty.nl/media/jemen-vergeten-oorlog.

  • Bid dat de VN en de coalitie samenwerken. Dat de havens worden opengesteld voor aanvoer van voedsel, medicijnen en humanitaire hulp.
  • Vraag God om de Jeminieten te beschermen, een eind te maken aan het conflict en Zijn vrede in hun land te laten neerdalen.
  • Bid dat het evangelie mag worden gebracht en dat degenen die nog nooit van Jezus hebben gehoord Hem mogen vinden en Hem aannemen.

Wil je met ons mee bidden voor Jemen en andere islamitische volken en landen? Meld je dan hier aan voor de maandelijkse gebedsupdate!