Toegewijd en trouw

Jannie heeft dertig jaar in Ghana gewerkt. Zij heeft de taal van de Gonja op schrift gebracht. Haar collega kon vervolgens programma’s maken om mensen te leren lezen en schrijven. Samen met iemand uit de Gonja stam was zij bezig met het Bijbelvertaalwerk. Intussen is haar medewerker al heel lang één van haar pleegzonen. Jannie woont nu in Nederland, maar gaat elk jaar op bezoek in Ghana. Ze heeft daar immers ‘familie’. Intussen al zeven kleinkinderen, bijna 5 achterkleinkinderen en heel veel vrienden die ze graag bezoekt.

Mijn gemeente heeft mij eerst omarmd

“Ik werd al jaren ondersteund door mijn kerkelijke gemeente toen ik het vertaalwerk onder de Gonja deed. Verschillende mensen hielpen bij dit werk. Onder deze mensen was pastor Issah uit Buipe. Hij heeft een bijzonder levensverhaal. Het is niet moeilijk om hem te omarmen. Issah is een moedige man. Hij heeft erg veel voor en met mij gedaan en hij is altijd bezig om mensen bekend te maken met het Goede Nieuws.”

Een schoolmeisje uit de Fulani

“Issah besloot al heel jong om van God te vertellen in zijn dorp. Fati, een meisje uit de Fulani stam, had toen belangstelling voor wat hij vertelde. Maar zij was islamitisch en veranderen van godsdienst kan echt niet bij de Fulani. Toch werd Fati als islamitisch meisje christen. Issah ging na zijn school naar de Bijbelschool en dacht na over met wie hij zou willen trouwen. Dat moest natuurlijk iemand uit de Gonja zijn. Maar iedere keer als hij hierover nadacht zag hij Fati voor zich. En het was onmogelijk dat een Gonja met een Fulani trouwde.”

Pijn, liefde en moed

“Ook Fati dacht met liefde aan Issah. Toen hij uiteindelijk de moed had om haar te vragen, zei ze meteen ‘ja’. Ondanks dat ze begreep dat het een strijd zou worden tussen beide families. Makkelijk werd het niet en zij werden bedreigd met de dood door familie van beide kanten. Maar heel veel mensen smeekten God om bescherming en genade en gelukkig waren er mensen die de partijen in vrede bij elkaar wisten te brengen. Nu zijn ze al meer dan 25 jaar getrouwd en erg gelukkig met elkaar. Prijs de Heer voor deze moedige en trouwe mensen.”

We omarmden de Fulani

“Toen ik terugkwam uit Ghana, sprak ik veel over mijn geliefde broeders en zusters daar. Vooral over het feit dat Issah en Fati teruggekeerd waren naar hun geboortedorp omdat de mensen daar aan hen vroegen om een school te starten. Wonderlijk toch hoe vijanden veranderen in mensen die je vertrouwen! Samen met een ander enthousiast gemeentelid heb ik in 2018 de Fulani geïntroduceerd bij onze gemeente. Vervolgens maakten we samen met Frontiers een boekje over de Fulani om mijn gemeente over hen te informeren.”

Ieder kind kreeg een foto mee naar huis

“Ik heb elke volgende maand een kring in onze gemeente bezocht om te vertellen over de Fulani en om gebedspunten door te geven. Met regelmaat had ik contact met Ghana en op die manier kwam ik steeds aan nieuwe informatie over de ontwikkelingen. Zo had ik verhalen en foto’s verzameld van de kinderen in het dorp Kurawurape. Ieder kind van de gemeente kreeg zo’n foto en mocht die mee naar huis nemen. De leiders in onze gemeente moedigden de ouders aan om samen met hun kinderen voor de kinderen in Ghana te bidden. Ik heb posters die de kinderen van mijn gemeente hadden gemaakt, meegenomen voor de schoolkinderen in Kurawurape. En zo ontstonden er vriendschapsbanden tussen onze gemeente en de Fulani in dat dorp in Ghana.”

Niet makkelijk maar zo mooi

“Ik probeer elke maand een update naar de kringen te sturen. ‘Probeer’ omdat er in Ghana soms geen internetverbinding is. Of er slaat een crisis toe waar we allemaal last van hebben. En de Fulani in Ghana zijn niet de enige bevolkingsgroep in de wereld die door onze gemeente wordt gesteund. Daarbij wil ik ook mijn eigen toewijding en trouw steeds aanscherpen zodat ikzelf betrokken blijf bij zowel de Fulani als mijn kerkelijke gemeente. Issah en Fati zijn een voorbeeld. Zij hebben een stuk land gekocht en steeds als ze weer wat geld hadden, bouwden ze aan het nieuwe huis in Kurawurape. Afgelopen mei zijn ze er gaan wonen. Dat bevestigt de mensen in het dorp nog meer dat dit toegewijde en trouwe mensen zijn.”

Meer ‘verbinders’ nodig voor Ghana

“Ik ben de tachtig al gepasseerd en het moet niet zo zijn dat alles via mij blijft lopen. Mijn hoop is dat meer mensen in mijn gemeente betrokken raken bij het leven van Issah en Fati, zodat zij regelmatig contact kunnen onderhouden en de gemeente kunnen informeren over hun leven en werk.”

Er zijn verschillende manieren om je in te zetten voor zending onder een volk zoals de Gonja en de Fulani. Bekijk een aantal van de mogelijkheden.

Operation World biedt gebedsinformatie over Ghana aan.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!