Geweldig dat jij in actie bent gekomen en de Fulani omarmt in je gebed. De Fulani is een van de 400 moslimvolken – met meer dan 100.000 mensen – die wachten op het goede nieuws. God ziet hen, dat weten we zeker. Lees snel verder en leer het volk beter bekennen.
Graag introduceren we aan jou de Fulani
De Fulani in Ghana zijn van oorsprong een nomadisch volk, die rondtrekken met hun koeien om goede weidegronden te vinden voor de kudde. Tijden van droogte en andere economische redenen brachten hen met hun kudden al vanaf het begin van de twintigste eeuw vanuit noordelijker landen naar Ghana.
De meeste Fulani hebben zich nu gesetteld eigenlijk door heel Ghana heen. Omdat ze geen land bezitten, wonen ze onopvallend in afgelegen gebieden of aan de rand van de dorpen in het ‘gastgebied’.
Lange tijd werden ze gezien als vreemde indringers en af en toe zijn er conflicten over gebruik van het land, maar over het algemeen worden ze getolereerd.
Ze houden zich meestal afzijdig van de lokale bevolking en spreken nog steeds hun eigen taal, Fufulde, en houden vast aan hun eigen tradities en natuurlijk de Islam.
De Fulani in Ghana maken deel uit van een grote etnische bevolkingsgroep, de Fulbe, die zich heeft verspreid over vele landen, voornamelijk in West Afrika, maar ook in Centraal Afrika en in Soedan. In die landen zijn ze bekend onder verschillende namen: Fulbe, Fulani, Pulaar, enz.
Hun taal, het Fufulde, is niet verwant aan andere talen in West Afrika. Doordat er lange tijd geen geschreven tekst bestond zijn hun dialecten soms zo verschillend, dat ze elkaar niet kunnen verstaan. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Fulani afstammen van nomaden uit Noord- en Sub Sahara Afrika. Ze behoren meestal tot de minderheidsgroepen van het land.
Ghana is een land in West-Afrika en ligt aan de Golf van Guinea.
Tot 1957 was de naam van het land Goudkust. Het was niet alleen bekend om zijn prachtige rode en gele goud, maar ook om zijn zwarte goud, namelijk de slavenhandel, waaraan ook Nederland van 1598 tot 1874 heeft deelgenomen. De Forten langs de kust in het Zuiden, zoals b.v. Fort Wilhelmina, Fort Amsterdam etc. zijn er nog het trieste bewijs van.
In 1874 trok Nederland zich terug en bleven alleen de Britten over. Zij maakten Goudkust tot een Kroonkolonie, en Engels werd de voertaal. In 1957 werd de naam veranderd in Ghana.
De voertaal bleef Engels, ook zo toen Ghana zich in 1960 als eerste Afrikaanse land bevrijdde van de kolonisatie en een zelfstandige republiek werd. Ghana is een land van veel stammen, elk met hun eigen taal. In het verleden zijn er veel stammenoorlogen geweest, maar nu staat Ghana bekend als een van de rustigste landen van West Afrika.
Er is een groot verschil in levensstandaard tussen het rijke Zuiden en veel armere Noorden van het land.
In het Zuiden vind je het tropisch regenwoud, met grote cacao-, palmolie- en rubberplantages en houtzagerijen. Daar zijn ook de goudmijnen, terwijl de zee vis en aardolie oplevert. Het Noorden bestaat uit droog savannegebied met in tegenstelling tot het Zuiden, een korte regenperiode, waar mensen zeer afhankelijk zijn van de regenval om met eenvoudige landbouw net in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
Lees hier over andere onbereikte volken:
Maandelijks gebedspunten in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze gebedsmail of voor onze nieuwsbrief.
Maak het mogelijk dat meer kerken meedoen met Omarm een Volk door te doneren. Meer kerken = meer gebed en we geloven daarmee meer volken die een kans krijgen om het Goede Nieuws van Jezus te horen.