Volk Guhayna – Soedan

Geweldig dat jij in actie bent gekomen en de Guhayna omarmt in je gebed. De Guhayna is een van de 400 moslimvolken – met meer dan 100.000 mensen – die wachten op het goede nieuws. God ziet hen, dat weten we zeker. Lees snel verder en leer het volk beter bekennen.

Graag introduceren we aan jou de Guhayna

De Guhayna’s zijn oorspronkelijk Arabische bedoeïenen die in de 12e eeuw na Christus uit Saudi-Arabië zijn geëmigreerd naar Egypte en Soedan. De Guhayna is een volk van twee miljoen mensen. Er is niet veel bekend over het volk de Guhayna’s. Wel weten we meer over de Soedanese Arabieren, waaronder deze bevolkingsgroep valt. Deze Soedanese Arabieren zijn allemaal vanuit het Arabisch Schiereiland naar deze regio geëmigreerd, maar bestaan uit verschillende bevolkingsgroepen. De Guhayna’s is er daar één van.

De meeste Noord-Soedanezen zijn Arabisch sprekende moslims, zij zijn weer verdeeld in stammen, ieder met hun eigen dialect. Omdat het onderwijs in het noorden in het Arabisch gegeven wordt, spreekt vrijwel iedereen ook die taal naast zijn eigen dialect.

Noord-Soedan had al voor de westerse jaartelling sterke banden met de Arabische wereld, vanaf het jaar 600 is die invloed toegenomen tegelijk met de opkomst van de islam. In die periode verhuisden er ook veel Arabieren van het Arabisch Schiereiland naar Soedan. Hierdoor werd de Arabische cultuur, religie en taal dominant in Noord-Soedan. Een overgrote meerderheid van de inwoners van Noord-Soedan definieert zichzelf inmiddels als Arabier.

Het land heeft een verleden van burgeroorlogen, grote hongersnoden en droogtes. Nog steeds zijn er sinds de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan in 2011 regelmatig conflicten tussen Zuid- en Noord-Soedan.

Lees hier over andere onbereikte volken:

Maandelijks gebedspunten in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze gebedsmail of voor onze nieuwsbrief.

Maak het mogelijk dat meer kerken meedoen met Omarm een Volk door te doneren. Meer kerken = meer gebed en we geloven daarmee meer volken die een kans krijgen om het Goede Nieuws van Jezus te horen.