Volk Tihami – Jemen

Geweldig dat jij in actie bent gekomen en de Tihami omarmt in je gebed. De Tihami is een van de 400 moslimvolken – met meer dan 100.000 mensen – die wachten op het goede nieuws. God ziet hen, dat weten we zeker. Lees snel verder en leer het volk beter bekennen.

Graag introduceren we aan jou de Tihami

De Tihama is de nauwe westelijke kuststreek van Jemen aan de Rode Zee. Het bestaat uit zandduinen en vlaktes, en een paar oases.  Belangrijke steden zijn AlHodeidal, Mocha en Zabid. Eens was de Tihama een belangrijke handelsroute tussen Afrika en Azië, wat de Afrikaanse invloeden verklaart.

De meerderheid van het Tihami volk is visser of bewerkt het land. De schamele opbrengst daarvan is nauwelijks genoeg voor de dagelijkse behoeften. Naast armoede is ongeletterdheid een probleem: de helft van de mensen is ongeletterd.

De naam Jemen komt uit het Arabisch en betekent letterlijk land in het zuiden. Het is afgeleid van het woord yamien, dat rechterkant betekent.

De vlag van Jemen bestaat uit rood, wit en zwart. De kleur rood staat voor het bloed van de martelaren en voor de eenheid van het land, wit staat voor de stralende toekomst en zwart staat voor het donkere verleden.

De Arabische Republiek Jemen heeft niet altijd zo geheten. Noord-Jemen en Zuid-Jemen waren afgescheiden van elkaar. In 1990 zijn beide landen verenigd. Saleh, de president van Noord-Jemen, werd voorzitter van een Republikeinse Raad, terwijl de voormalige Zuid-Jemenitische leider al-Attas premier werd.  Na de eenwording kreeg het land te maken met een moeilijk proces van natievorming. De slechte economische situatie leidde tot binnenlandse onlusten en uiteindelijk tot een korte burgeroorlog. Door de overwinning van het noorden werd de door het zuiden beoogde afscheiding voorkomen.

Het land beleefde een aantal opstanden en aanslagen in de jaren nadat ze verenigd werden. Sinds maart 2015 woedt er een bugeroorlog in Jemen, voortkomend uit de onrust die volgde op de Jemenitische Revolutie in 2011–2012 die de regering van Saleh ten val bracht. Sindsdien kwamen de sjiitische Houthi’s in opstand tegen de nieuwe, overwegend soennitische, regering van Al-Hadi en bezetten zij grote delen van Noord-Jemen, waaronder de hoofdstad Sanaa.

De meeste media en sommige wetenschappers beschouwen het conflict inmiddels als een godsdienstoorlog tussen soennieten en sjiieten, maar volgens andere deskundigen ligt het ingewikkelder. Terroristische organisaties zoals IS en met name Al Qaida maken gebruik van de chaos en instabiliteit in het land om hun greep op bepaalde delen van het land te versterken.

De burgeroorlog heeft zich in 2018 ontwikkeld tot een ingewikkeld conflict met vele partijen. In het noorden van Jemen heersen de Houthi’s met (geheime) steun van met name Iran. In het zuiden overheerst de regering van Hadi met steun van de Saoedi-Arabië en Verenigde Arabische Emiraten. Daar zijn ook zuidelijke afscheidingsbeweging actief, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten. In het oosten van Jemen zijn Al Qaida en Islamitische Staat actief.

Lees hier over andere onbereikte volken:

Maandelijks gebedspunten in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze gebedsmail of voor onze nieuwsbrief.

Maak het mogelijk dat meer kerken meedoen met Omarm een Volk door te doneren. Meer kerken = meer gebed en we geloven daarmee meer volken die een kans krijgen om het Goede Nieuws van Jezus te horen.