Jezus delen met moslims

het belang van vriendschap

In ons magazine Frontlinies schrijven we een serie met tips hoe we Jezus kunnen delen met moslims op een manier die bij hen past. In dit artikel staat ‘vriendschap’ centraal.

“Wat is de beste manier om Jezus met moslims te delen?” Ik krijg deze vraag regelmatig. Deels omdat ik opgegroeid ben als moslim en deels omdat mensen graag willen weten wat de beste manier is om dit te doen. 

Vorige keer was de tip: Leer over de islam en over moslims. Dat betekent dat we erkennen dat niet elke moslim hetzelfde is. Het helpt ons ook bepalen welke invalshoek we nemen in het uitleggen van het Goede Nieuws. Daarnaast toont onze bereidheid om te leren over de islam respect, nederigheid en openheid naar moslims. Deze keer komt het belang van vriendschap aan bod en hoe we daarin moslims naar Jezus toe kunnen trekken.

“De meest effectieve manier is om je huis open te stellen en moslims uit te nodigen voor een maaltijd.”

Wees niet bang 

Eén van de grootste struikelblokken voor christenen om met moslims in hun omgeving contact te leggen is angst of wantrouwen. Met een ander woord: islamofobie. Dit wantrouwen werpt obstakels op, waardoor christenen niet als vrienden hun geloof delen met moslims. Om dit wantrouwen af te breken, is de waarheid nodig. De waarheid over moslims wordt zichtbaar als we vrienden worden, naar hen luisteren en hen vragen stellen over hun leven thuis, hun geloof en hun gewoontes. Dit is een soort ‘leren van’ dat je niet in een boek vindt, maar door je leven met iemand te delen. Een groep christenen organiseerde onlangs avondmaaltijden voor moslims met lage inkomens om het vasten te breken. Hierdoor is angst en wantrouwen afgebroken en is er door de vriendschap ruimte voor nieuwsgierigheid naar het christelijk geloof.  

Het leven delen

Hoe kunnen we ons leven delen met moslims? Hoe leren we hen kennen? De effectiefste manier is om je huis open te stellen en mensen uit te nodigen voor een maaltijd. Houd hierbij wel rekening met wat ze wel en niet mogen eten, hun gebedstijden en culturele gewoontes. Doordat we gevoeligheid tonen voor deze onderwerpen, kan oprechte liefde zichtbaar worden. Ik weet dat voor Nederlanders onze huizen en eettafels ‘heilig’ zijn. Maar dit is juist waarom het zo’n verschil kan maken als we ons huis openstellen. Als je een moslim uitnodigt in je ‘heilige’ plek, laat dat juist zien dat je van hen houdt. Islam is namelijk geworteld in een cultuur van gastvrijheid. Als je een moslim uitnodigt, is er een soort intieme verbondenheid die ontstaat. Ze zullen je meestal ook in hun huis uitnodigen. En dit biedt dan weer geweldige openingen om je geloof te delen. Naar mijn ervaring breekt samen eten de weerstand tegen christenen en het Goede Nieuws af en leidt het tot diepere relaties. Zelf ben ik ook tot geloof gekomen doordat iemand mij uitnodigde in zijn ‘heilige’ plek (de achtertuin) om als tiener taekwondo te oefenen.  l.”

Echte vriendschap betekent dat we moslims zien als gelijke medemensen met wie we kunnen delen en van wie we kunnen leren.”

Samenwerken met moslims

Samen aan een (maatschappelijk) project werken kan ook mogelijkheden creëren om ervaringen te delen en elkaar beter te leren kennen. Samen vrijwilliger zijn voor het goede doel, groene wijkprojecten of in de ouderraad op school. Samenwerken aan een gedeeld doel bouwt aan eenheid en solidariteit.   

Oprechte liefde

Er moet geen verborgen agenda zijn in deze vriendschap. Laten we hen behandelen als medemensen die door God geliefd zijn en voor wie Jezus gestorven is. Alle moslims zijn beelddragers van God en zijn daardoor waardevol. Ze hebben het potentieel om Gods karakter en eer te weerspiegelen (Genesis 1:26-28). Laten we onze ontmoetingen met moslims (of welke medemens dan ook) zien als goddelijke ontmoetingen. Laten we dus bewust relaties bouwen. Kijk in welke wijk moslims wonen en wees daar aanwezig. In de meeste plaatsen wonen moslims. Of zoek hen op je werk op, in de supermarkt, in de speeltuin of op het AZC. Laten we hen niet benaderen als een ‘project’. Echte vriendschap betekent dat we moslims zien als gelijke medemensen met wie we kunnen delen en van wie we kunnen leren. Laat oprechte liefde onze drijfveer zijn. 

Door dr. Rahman Yakubu, directeur Frontiers

Een workshop volgen over ‘delen met moslims’?

Wil jouw gemeente, jeugdgroep of Bijbelkring Jezus leren delen met moslims? We komen jullie graag toerusten met een workshop. Contact opnemen kan via: [email protected]

Of kijk bekijk de zendingscursus op www.momentumyes.nl