Zes tips voor het verlof van een werker

“Nederland. Groen. Aangename temperaturen. Kerk. En niet te vergeten: de mogelijkheid om mensen uit onze trouwe achterban weer te zien.” Dingen waar werkers naar uitkijken als ze op verlof komen. En die ze nodig hebben om het vol te houden.

Joshua en Nadine, werkers van Frontiers, geven een inkijkje hoe nodig verlof is om met de uitdagingen in hun land om te kunnen gaan. In sommige moslimlanden kan het verzengend heet worden in de zomer. Een uitdaging voor werkers die opgegroeid zijn in het Nederlandse klimaat.

Door de hitte bevangen

“Het is weer zo ver: nog maar 10.00 uur in de morgen en de temperatuur in de auto tikt al de 50 graden aan.

De verkoelende zeewind van de afgelopen maanden is weg en heeft plotseling plaatsgemaakt voor een verzengende woestijnwind die hier de komende maanden zal regeren. We weten elk jaar weer dat dit moment komt maar als het zover is voelt het toch weer zwaar. Zelfs ‘s nachts blijft het kwik rond de 35 graden hangen. De hitte en de luchtvochtigheid gaan in je lijf en in je hoofd zitten, vooral de eerste weken nadat de wind is gedraaid. Ze maken dat je meer energie nodig hebt voor alles wat je doet, terwijl je het idee hebt dat je juist geen energie over hebt.”

“We snappen nu veel beter dat de eerste zendelingen in ons land er letterlijk aan onderdoor gingen.”

“Waar zouden we zijn zonder airconditioning? Onze slaapkamer (waar we ook vaak achter de computer werken) staat het grootste deel van de dag pal in de zon en de enige manier om het er nog een beetje draaglijk te houden is de airco op zijn koudst te zetten: 16 graden.

Niet dat het daar ooit bij in de buurt komt, maar toch. We snappen nu veel beter dat de eerste zendelingen in ons land, in een tijd toen er nog geen airconditioning was, letterlijk aan de hitte onderdoor gingen. De eerste ligt begraven op een kleine begraafplaats voor vreemdelingen aan zee. Hij hield het in 1891 maar een paar maanden vol tot hij door de hitte werd bevangen en bezweek.”

Een fysiek en geestelijk klimaat

“Maar het is niet alleen de temperatuur die ons parten speelt. Zoals de hitte altijd om ons heen is, zo is ook de atmosfeer om ons heen doordrenkt van de islam. De gebedsoproep van de moskee vlakbij klinkt luid, vijf keer per dag. In vrijwel elke zin die mensen uitspreken klinkt een verwijzing naar Allah.

Deze twee dingen, het fysieke en het geestelijke klimaat, maken dat mensen die er verstand van hebben ons aanraden om regelmatig even weg te gaan. Om ons in een ander klimaat te laven aan de Bron. Psalm 28 zegt: De HEERE is mijn kracht en schild. Van Hem hebben we onze kracht.

Het nut van conferenties

“Juist daarom is het zo belangrijk dat er af toe conferenties worden georganiseerd voor veldwerkers. Om het werk te bespreken, om nieuwe ideeën op te doen, maar vooral om te realiseren dat onze kracht van Hem komt. We merken dat dit ook voor onze kinderen belangrijk is. Zodat we daarna weer met nieuwe krachten terug naar huis vliegen. Want ondanks alles voelt onze plek hier nog steeds als ons thuis.”

Zes tips voor de verlofperiode

Missie Nederland* geeft zes tips voor de verlofperiode:

  • Geef de zendingswerker voldoende ruimte om zijn ervaringen met de gemeente te delen.
  • Zorg ervoor dat de zendeling (vrijblijvend) wordt uitgenodigd voor gemeenteactiviteiten.
  • Ga er niet vanuit dat hij of zij nog precies weet wat er allemaal gebeurt.
  • Tijdens elk verlof moet de uitgezondene een diepgaand gesprek over werk en eigen functioneren hebben gehad (debriefing). Als de zendingsorganisatie dit niet doet, dan is de kerk hiervoor verantwoordelijk.
  • Ga er eens samen op uit! Denk bijvoorbeeld aan: tropenmuseum, exotisch eten of Burgers’ Zoo.
  • Vergeet de kinderen niet. Verlof is een goede gelegenheid om opnieuw kennis te maken met de Nederlandse cultuur. Laat hen ervaren wat kinderen van hun leeftijd in Nederland doen.

Gebedspunten

  • Bid voor een waardevolle verloftijd voor werkers. Dat ze op kunnen laden, maar ook hun verhalen en passie kunnen delen. 
  • Dat de mensen die ze ontmoeten geraakt en geïnspireerd zullen worden. Dat ze opzoek gaan naar Gods plan voor hun leven. 
  • Een goede tijd met familie, vrienden en achterban.
  • Chaja en andere werkers moeten in deze periode ook fondsen werven. Bid voor een bredere achterban die hen financieel ondersteunt.

*bron: Missie Nederland, Idea 1 2009