Een kerk op de rug van een kameel

De kamelenherder

“Als je je kerk op de rug van een kameel kan zetten, dan zal ik geloven dat het christendom voor ons is.” zei een Somalische herder in Oost-Afrika tegen Malcolm Hunter, de oprichter van Nomadic Peoples Network (netwerk voor nomadenvolken).

De kamelenherder was moslim en had kerkgebouwen gezien waar christenen in hun mooiste kleding bijeenkwamen op bepaalde dagen en tijden. Als leven volgens het Goede Nieuws van Jezus er zo uitziet, kon hij zich niet voorstellen dat zijn nomadenvolk ooit Jezus zou kunnen volgen.

Niemand had deze Somalische herder ooit laten zien dat geloof in Christus niet gaat over gebouwen, ingeplande activiteiten en schone kleding. Het moest hem duidelijk worden dat het Goede Nieuws ook past bij nomaden zoals hij: mensen die op elk moment klaar stonden om hun spullen op te pakken en te verhuizen wanneer dat nodig is.

Nomaden: een missionaire uitdaging

Naar schatting leven wereldwijd 200 miljoen mensen als nomaden. Het is één van de grootste missionaire uitdagingen in onze tijd om het het Goede Nieuws naar deze onbereikte volken te brengen.

In een gebied dat zich uitstrekt van West-Afrika tot Zuidoost-Azië leven moslimvolken als nomaden. Meer dan 170 van deze volken zijn op geen enkele manier met het Goede Nieuws in aanraking gekomen. Weinig werkers zijn naar hen getrokken. Dit komt met name doordat het heel moeilijk is om mensen te bereiken die zo veel reizen en die leven in de moeilijkste klimaten ter wereld. 

Veel nomadenvolken wonen op afgelegen plaatsen die moeilijk te bereiken zijn en het is nog zwaarder om er te leven. Het zijn autonome volken die zich in het algemeen niet bezighouden met politieke of sociale zaken buiten hun eigen groep.

Het bereiken van nomaden is niet eenvoudig. Het kost tijd, investeringen en de bereidheid om te vertrekken naar de zwaarste plaatsen ter wereld. Onder hen wonen omwille van het Goede Nieuws kost offers wat betreft ruimte en comfort.

Maar God heeft een nieuwe generatie werkers voorbereid om te gaan en het Goede Nieuws naar de nomaden te brengen.

Ga jij?

Heb jij een avontuurlijke, pioniersgeest? Misschien kun jij wel gaan.

Wanneer je ja zegt en nomaden wilt bereiken, zul je waarschijnlijk te maken krijgen met extreme temperaturen, heftige weersomstandigheden en sobere levensomstandigheden. Maar daarvoor in de plaats, krijg je te maken met het onvoorstelbare avontuur van het leven voor het Koninkrijk. Jezus is het absoluut waard.

Bidpunten:

  • De oogst is overvloedig, maar er zijn weinig werkers. Vraag de Heer van de oogst om meer werkers te zenden om moslimnomaden te bereiken met het Goede Nieuws.
  • Vraag God om Frontiers teams toe te rusten met creatieve strategieën, met name technologie en media, om Christus te delen met nomadische bevolkingsgroepen die veel reizen.
  • Bid dat Jezus zichzelf zal onthullen aan nomadenmannen, -vrouwen en –kinderen door dromen en visioenen.

Dank God voor de werkers die al dienen onder de moslimnomaden. Een werker bevindt zich aan de frontlinie van geestelijke strijd. Jij kunt een Gebedsschild opwerpen voor een werker. Bestel hier onze 40 dagen gids met concrete gebedspunten die je kan bidden tegen de aanvallen die de tegenstander afvuurt op de werker.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!