Hoe we dienen onder vluchtelingen in het Midden-Oosten

Kerken en overheden in het westen hebben een rol van betekenis gespeeld in het verwelkomen van Syrische vluchtelingen.

De meerderheid van deze vluchtelingen verblijft echter in buurlanden. Overheden in de regio staan voor de uitdaging om te voorzien in de noden van miljoenen ontheemde Syriërs.

Openingen voor het Goede Nieuws

Frontiers teams in het Midden-Oosten hebben een ongekende mogelijkheid om vluchtelingen te dienen tijdens deze humanitaire crisis. Angst, onrust en onzekerheid kleurt het leven van deze mensen. Maar werkers ontdekken dat moslims nu meer dan ooit tevoren openstaan voor het Goede Nieuws.

Hieronder beschrijft een werker van Frontiers drie manieren waarop zijn team Syrische vluchtelingen helpt. 

Trauma-genezing op basis van de Schrift

‘Ten eerste zijn we gestart met een trauma-genezing cursus op basis van de Schrift. Deelnemers komen zo in aanraking met het Woord van God. Ze leren over het helen van hun hart en geest door Jezus. Ook leren ze over Gods verlangen om relaties te herstellen. Veel vluchtelingen tonen interesse in de Schrift en Gods genezing. Dit is een antwoord op onze gebeden: dat mensen Gods Woord proeven, Zijn genezing ervaren en naar meer zullen hongeren!

  • Vraag God om te helen en te herstellen en om veel vluchtelingen tot Hem te trekken.

Medische hulp

Ten tweede bieden we verschillende (medische) programma’s.

Onlangs hadden we een medisch team uit het westen.  In zes dagen diende zij meer dan 700 ontheemde Syriërs op drie verschillende locaties. Vluchtelingen nodigden verschillende leden uit bij hen in huis. In één huis vertelde een vader hoe hij met zijn vrouw en zeven kinderen uit Syrië was gevlucht. Ons team kon bidden voor het gezin. Ook deelden zij getuigenissen over hoe Jezus werkte in hun levens.

  • Bid dat hun woorden een blijvende invloed hebben in het hart van de Syriërs.

In de gebieden waar het medische team werkzaam was, zijn verschillende programma’s. Deze programma’s worden georganiseerd door gelovigen. Zij bieden onder andere fitnessgroepen voor vrouwen, voedseldistributie, onderwijs over gezondheid en Engelse lessen.

  • Bid voor positieve contacten met de christenen die naar Jezus Christus wijzen.

Mobiliteitsproject

Tot slot startten we een project met Fadil. Onze vriend Fadil is een vluchteling en  gelovige vanuit een moslimachtergrond. Het viel hem op dat er veel invalide mensen in het vluchtelingenkamp leven. Hij wilde graag iets voor hen doen.

Wij organiseerden een speciale rondreis met dokters door het kamp. De dokters stelden vast wat we konden doen om de mobiliteit van de invalide vluchtelingen te  verbeteren. Daarna gaven ze op maat gemaakte hulpmiddelen, zoals een rolstoel, een stok, krukken. De families bedankten Fadil en de dokters voor de tijd die ze hadden genomen om ieder persoon precies datgene te geven wat ze nodig hadden om hun mobiliteit te verbeteren.

Eén van de dokters bemoedigde de patiënten door zijn eigen verhaal te delen over hoe zijn invalide kind een volwaardig, gelukkig leven leidt. “Je bent waardevol en niet alleen”, vertelde de dokter hen. “God ziet je en Hij houdt van je!”

  • Bid dat Fadil kansen krijgt om het evangelie te delen met alle patiënten tijdens de nazorg.

Dank God voor de werkers die dienen onder vluchtelingen in moeilijke omstandigheden. Een werker bevindt zich aan de frontlinie van geestelijke strijd. Jij kunt een Gebedsschild opwerpen voor een werker. Bestel hier onze 40 dagen gids met concrete gebedspunten die je kan bidden tegen de aanvallen die de tegenstander afvuurt op de werker.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!