Irakees platbrood: een recept uit onze keuken voor jou

Brood, of Ghoebz in het Arabisch, is de basis van veel gerechten uit het Midden-Oosten.

In Irak wordt Ghoebz traditioneel gebakken in een modderoven, genaamd een tannour. Het platbrood wordt tegen de binnenwanden van de oven geplakt en het wordt er met een lange houten vork vanaf gehaald. Vers gebakken ghoebz is ideaal voor het uitscheppen van stoofpotten en sauzen en voor dippen.

Het Irakese platbrood is aangepast voor conventionele ovens. Het deeg moet twee uur rijzen, maar is eenvoudig te maken.

Voor grotere ronde broden in het formaat wat ze in Irak hebben moet je het deeg verdelen in vier porties in plaats van in zes.

Ghoebz: Irakees platbrood

Ingrediënten:

2 kopjes bloem

¾ kopje lauw water

2¼ theelepel droge gist

1 theelepel zout

½ theelepel suiker

Optioneel: sesamzaad of za’atar kruiden mix

Aanwijzingen

  1. Los de gist op in lauw water en zet het 5 minuten apart in een warme, tochtvrije plaats.
  2. Doe bloem, suiker en het zout in een kom en voeg het mengsel van de gist toe.
  3. Mix totdat alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd en het deeg een kleverige bal vormt. Als het deeg te nat is, moet je wat bloem toevoegen. Voeg een theelepel per keer toe, totdat het deeg kleverig is geworden.
  4. Dek het deeg af met een vochtige theedoek en laat het 1 uur staan. Het deeg zal rijzen tot het dubbele formaat.
  5. Kneed na een uur het deeg en verdeel het in 6 gelijke porties (of 4 porties wanneer je grotere brood wilt maken zoals in Irak). Maak ballen van de porties deeg en laat ze een uur staan.
  6. Verwarm de oven voor op 200°c en vet een bakplaat licht in.
  7. Gebruik een deegroller en rol elke bal uit tot hij iets meer dan 0,5 centimeter dik is. Bak elk platbrood 5-6 minuten of totdat hij goudbruin is.

Optioneel: strooi wat sesamzaad of za`atar (een mix van tijm, sesamzaad en kruiden) eroverheen. Druk het zachtjes in het brood voordat je het bakt. 

Bil ‘afia! Eet smakelijk!

Benieuwd naar een Iraans gerecht? Kijk dan eens hier.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!