Vrijgevigheid en zakelijk verlies in crisistijd

Een terugblik op Gods trouw tijdens de coronapandemie

Josiah vertelt: “Het jaar 2020 zou het beste tot nu toe worden voor onze reisorganisatie in het veld. We hadden al nieuwe medewerkers aangenomen en anderen opgeleid tot manager.

Toen kwam de corona pandemie en onze plannen voor het bedrijf gingen de mist in. Elke dag werd er weer een evenement uitgesteld of een reis geannuleerd. Plotseling ging ons kantoor van het treffen van voorbereidingen voor meer dan duizend reizigers, die voorjaarsreizen en evenementen hadden geboekt, over naar overwerken om terugbetalingen te verwerken.”

Alle moeite voor niets?

Josiah zegt: “De dag dat we het kantoor sloten en vanuit huis begonnen te werken, herinnerden we onze lokale medewerkers aan iets wat we hen altijd hadden verteld: “Dit bedrijf is van God. Net als altijd vertrouwen we erop dat Hij voor al jullie behoeften zal zorgen en ons zal laten zien hoe we door deze crisis heen moeten komen.”

Daarna huilden en lachten we samen en zwaaiden we onhandig gedag, op sociale afstand.

Meer dan een jaar lang had ons kantoorpersoneel hard gewerkt om rondleidingen en evenementen te organiseren. Nu voelde ieder van ons een onmiskenbaar gevoel van zinloosheid toen alles werd geannuleerd. Zoveel moeite, en waarvoor?”

Danken voor en delen van wat God geeft

Toen de discipelen zagen hoe Maria dure lotion over Jezus’ voeten goot, dachten ze: “Wat een verspilling!”.

Jezus corrigeerde hen en prees Maria omdat ze Hem met zoiets onbetaalbaars had geëerd.

“Ik deelde dit verhaal met onze medewerkers tijdens één van onze online bijeenkomsten. “Jullie werk is niet voor niets geweest,” zei ik tegen hen. “Jullie inspanningen worden door God gezien en Hij beschouwt het als het uitdelen van liefde voor Hem. Hij wist al die tijd dat deze evenementen geannuleerd zouden worden en toch gaf Hij ons dat werk om te doen.”

Josiah zegt: “Al snel realiseerden we ons dat we moeilijke beslissingen moesten gaan nemen om het bedrijf overeind te houden. God herinnerde ons aan de vissen en broden in Matteüs 14. Jezus nam ze als offers, dankte ze en vermenigvuldigde ze om duizenden te voeden.”

“In Zijn genade stond Hij ons toe om deel te nemen aan het leven van moslims door oprechter te rouwen, dieper lief te hebben en oprechter onder hen te leven.”

“God vraagt ons hetzelfde te doen,” zeiden we tegen onze medewerkers. “Hij vraagt ons om te nemen wat Hij heeft gegeven, ervoor te danken en het te delen.”

Toen vertelden we hen dat we, ook al wisten we niet wat de toekomst zou brengen, genoeg over hadden om hun salaris voor die maand te betalen.

“Dit is zo radicaal anders dan wat mijn vrienden bij andere bedrijven meemaken,” zei een werknemer. “Iedereen die ik ken wordt ontslagen zonder loon.”

We vertelden hoe Jezus een dozijn manden overhield na het voeden van de duizenden. Onze boekhouder antwoordde: “Ik ga in de gaten houden of God ons misschien meer geeft dan we nodig hebben!”

Getuigen zijn door samen door ontberingen heen te gaan

Josiah vertelt: “Vóór de pandemie hadden we onze moslimvrienden en lokale werknemers door echte ontberingen zien gaan. We probeerden met hen door hun beproevingen heen te lopen en op een zinvolle manier in hun leven te spreken.

Maar hoe we ook probeerden, door onze bevoorrechte omstandigheden zweefden we boven hun realiteit en dat wisten ze.

Nu ons bedrijf extreem verlies leed, voelden we de pijn van het feit dat we de helft van ons personeel op straat moeten zetten, de salarissen van anderen moesten verlagen en een enorme klap moesten incasseren voor onze eigen financiën.

We rouwden en zouden willen dat dit niet gebeurde.”

Dieper en oprechter meeleven

“We wisten ook dat als we in dit moslimland gaan leven om het Goede Nieuws te belichamen, we het niet anders zouden willen. We willen niet onberoerd blijven door de pijn die onze lokale vrienden en medewerkers ervaren.

Terwijl we werden getroffen door de pijnlijke onzekerheden en financiële crashes, leunden we op Jezus. In Zijn genade stond Hij ons toe om deel te nemen aan het leven van moslims door oprechter te rouwen, dieper lief te hebben en oprechter onder hen te leven.

Gebedspunten

  • Vraag de Heer om voor werkers te zorgen op een manier die de Naam van Jezus Christus verheft en Zijn liefde laat schijnen in de levens van moslims.
  • Bid dat christenen over de hele wereld zich in elke omstandigheid zullen verheugen en zullen getuigen van Gods onfeilbare liefde en voorziening.
  • Bid dat dit een voorbeeld en getuigenis zal zijn voor moslims waar werkers contact mee hebben.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!