Een vreemd verhaal voor moslims

Fatou liep haar nette lemen huisje in en uit, in een wervelende, kleurrijke wikkelrok, terwijl ze het eten buitenshuis bereidde op haar kookplaats. De geur van rijst, bonen en warme groente vulde het huis terwijl ze dampende schalen binnenbracht en me een fles frisdrank aanbod.

“De vochtige Afrikaanse decemberperiode geeft me geen kerstgevoel.”

Ze kwam tegenover mij zitten. Terwijl we aten, joeg ik de muggen weg die ons vergezelden tijdens het eten. De vochtige Afrikaanse decemberperiode geeft me geen kerstgevoel. Toch vroeg ik Fatou met deze feestdag in aantocht, of ze ooit heeft gehoord waarom we kerst vieren. “Het is een religieuze feestdag, toch?” zei ze. Ik knikte. “Wil je het verhaal erachter horen?” “Natuurlijk.”

“Ik hoorde mijn woorden door haar oren”

Ik begon bij het begin en vertelde haar over een ongehuwde jonge tiener die zwanger werd nadat ze een engel had gezien. Fatou’s glazen fles rinkelde tegen de tafel. Ze keek me aan alsof ik mijn verstand verloren was. “Wat! Zonder man?” “God is sterk genoeg om alles te doen,” zei ik voordat ik mijn verhaal vervolgde. Maar terwijl ik sprak, begon ik mijn woorden door haar oren te horen. Hoe vreemd het verhaal voor haar moet hebben geklonken over engelen die aan herders verschijnen en een heldere ster die vreemdelingen naar een dorp hebben geleid.

De levensveranderende kracht van God in het verhaal

In Fatou’s dorp gaan verhalen over mensen die veranderen in dieren, geesten in bomen en slangen die diamanten verstoppen in de bergen. Waarom is het kerstverhaal dan zo anders? Alleen de levensveranderende kracht van God in het verhaal. “Dat is een geweldig verhaal.” Fatou schudde haar hoofd, haar wenkbrauwen opgetrokken. Hoewel ze niet direct interesse toonde om meer te leren over Jezus, wist ik dat ze zou blijven nadenken over het verhaal en het zou delen met haar vrienden.

Deze kerst bid ik dat Fatou het verhaal zal omarmen over een baby die wordt geboren uit een maagd en de ongelooflijke waarheid dat Jezus naar de aarde kwam om te sterven opdat wij mogen leven.

Gebedspunten

  • Bid dat Fatou de waarheid over Jezus zal omarmen als ze meer verhalen over Hem hoort.
  • Vraag God om te voorzien in meer mogelijkheden voor moslims om het Goede Nieuws te horen.
  • Bid voor werkers als ze het kerstverhaal gebruiken tijdens de feestdagen om deuren te openen in geestelijke gesprekken.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!