Jasmijn Onderweg: Indiërs op het Arabisch Schiereiland

Jasmijn woont en werkt onder moslims op het Arabisch Schiereiland. Ze neemt ons mee in haar ervaringen en vertelt hoe zij het leven op het zendingsveld ervaart. Volg jij elke maand haar blog? Beleef ook vandaag de verhalen van Jasmijn mee en lees hoe ze geraakt wordt door de positie van Indiërs

We werden vriendelijk verwelkomt en naar rechts gestuurd, naar de nette en verzorgde ruimte op de grote veerboot. Achter ons stond een Indiase familie. Ze wilden ons volgen, maar werden toegesnauwd dat ze de andere kant op moesten. Dat brak mijn hart: we werden zo anders behandeld.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik in de vakantiestemming was. Samen met Mariëlle liep ik de trap van de veerboot op, terwijl Indiërs onze auto vastzetten in het ruim van de boot. Dat was hun werk. Ze spraken amper Engels. We sloten ons aan in de rij die bestond uit mensen uit de Golf, mensen uit India en een handjevol westerlingen. De bemanning wees iedereen hun plek aan. We hadden geen stoelen gereserveerd, maar kregen een mooi plekje bij het raam. Beter kon niet.

Oneerlijk behandeld

De boot verliet het vaste land. Ik had mij heerlijk in mijn stoel genesteld en hoopte dat ik wat slaap kon inhalen. Ik schrok op van een bemanningslid die naar een man schreeuwde dat hij niet naar buiten mocht. De man die niet naar buiten mocht, had een Indiase afkomst. Even later stond een Brit op. Zonder enige opmerking van het personeel, liep hij naar buiten. Velen volgden hem. Enkel westerse mensen.

Die avond kon ik niet slapen. Ik moest huilen en worstelde met de vraag: Waarom worden Indiërs zo slecht behandeld? In Nederland had ik wel eens gelezen onder welke omstandigheden mensen uit India, Banlades en Pakistan de grote voetbalstadia bouwen en flats uit de grond stampen. Maar het nu van dichtbij meemaken komt wel even binnen.

Te koop: werkkamp

Met een gevoel van afschuw las ik laatst een groot bord langs de weg: ‘Te koop: werkkamp’. Ik zag het terrein: het bestond uit barakken met een hek van prikkeldraad eromheen. Het terrein werd te koop aangeboden voor rijke westerlingen of mensen uit de Golf, die daar mensen (waarschijnlijk Indiërs) goedkoop te werk kunnen stellen. Alsof het normaal is…..

Mariëlle en ik waren toen onderweg naar een gebedsweekend in een afgelegen regio in de Golf, om voor de mensen en omstandigheden daar te bidden. Ook voor alle arbeiders.

Zelf het leven in de Golf ervaren? Ontmoet mensen, leer de taal en ontdek Gods hart voor de mensen die daar wonen en werken. Kijk snel naar onze mogelijkheden en vacatures voor een short-term ervaring op het zendingsveld!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!