Kaaskoppen in de woestijn

In de blog van vandaag lees je meer over het werk van Jaap en Nora. Met hun gezin zijn zij long-term uitgezonden naar het Arabisch Schiereiland. Jaap en Nora geven je een kijkje in hun leven op het veld. Waarom hebben zij voor dit leven gekozen, hoe ziet hun leven eruit?

Arabisch

 “Wow, je spreekt Arabisch?” 

“Ja, beetje bij beetje.” 

“Heb je dat hier geleerd?” 

“Ja, ik ben de afgelopen twee jaar naar een taalinstituut geweest.” 

“Werk je?” 

“Ik verdien geen loon, maar ik werk wel hard. Mijn man verdient ons salaris.” 

“Masjallah! Ik heb nog nooit iemand uit het Westen zo Arabisch horen spreken!”

“Dank je wel.” 

Zomaar een gesprekje dat ik wekelijks voer met mensen om me heen. De meeste mensen die we ontmoeten hebben nog niet vaker contact gehad met een christen. En dat is precies de reden waarom we wonen op het Arabisch Schiereiland, waar nog geen autochtone kerk bestaat. We wonen hier omdat het ons diepe verlangen is het Koninkrijk van God geboren zien worden.

Hoe doe je dat in een land dat geen zendelingen toelaat? In een omgeving waar honderd procent van de mensen moslim is en waar er allerlei verkeerde denkbeelden over christenen bestaan?

Leven als christen

Het meest eenvoudige antwoord is: door te laten zien wat het Koninkrijk van God werkelijk inhoudt – in het klein. En dus delen we ons leven met de mensen om ons heen. Ja, we zijn anders. We zijn Hollandse kaaskoppen tussen Arabische bedoeïenen en hebben op veel punten een totaal andere levenswijze. We eten nog altijd op een Hollandse tijd, dus vroeg. Onze kinderen gaan op een Hollandse tijd naar bed. Arabische vrienden verbazen zich er vaak over.

Toch zijn er ook veel overeenkomsten. Zo draag ik als vrouw een hoofddoek, net als de vrouwen hier. Ook doen we mee met het frequent bezoeken van families in onze wijk. En niet te vergeten het delen van eten!

Met woorden en daden

Zelfs ons verlangen om God te behagen komt overeen. Maar wie Hij dan is, en hoe Hij naar ons toegekomen is in Christus, dát is het echte grote verschil tussen ons. Daarover vertellen we. Met woorden, maar ook met daden. Door op te komen voor armere families in de wijk waar we wonen. Door te bidden met hen in de naam van de Messias. Door een Engelse club te starten waar kinderen en tieners welkom zijn. Door activiteiten voor vrouwen te organiseren die hen bewust maken van hun waarde in Gods ogen.

Gods werk

Soms merken we een voorzichtige honger naar méér. Meer kennis over wie God werkelijk is. “Heer, waak over de eerstelingen. De vrucht op de arbeid is door U en voor U. Bescherm Uw wijngaard en breng meer werkers.” Bidt u mee?

Werkers als Jaap en Nora zijn vaak afhankelijk van giften. Wil jij werkers steunen, die aan de frontlinies staan en bouwen aan Gods Koninkrijk? Ga naar onze website en doneer!