Djinn: hoe moslims de spirituele wereld zien

In 2009 ging een moslimfamilie uit Saoedi-Arabië naar de burgerlijke rechtbank. In de rechtszaak zeiden ze dat ze al jaren leden onder intimidatie en diefstal. Ze beschuldigden de vermeende dader ervan dat hij bedreigende voicemailberichten achterlaat, mobiele telefoons steelt en stenen naar hen gooit wanneer ze hun huis verlaten in het donker.

De verdachte? Dat was een djinn, een bovennatuurlijk wezen wiens naam ‘verborgen’ of ‘onzichtbaar’ betekent in het Arabisch.

Ddjinn: boze geesten

Ddjinn hebben de westerse film- en verhalencultuur geïnspireerd tot verhalen over magische karakters zoals de geest Alladin uit de wonderlamp, maar voor veel moslims wereldwijd zijn deze wezens net zo reëel als mensen. Veel moslims geloven erin: dat djinn duistere, boosaardige geesten zijn die genoegen scheppen in het straffen en misleiden van mensen.  Ze beschuldigen djinn ervan mensen te begoochelen en tot verderf aan te zetten. Ook zouden ze tegenslag, ongelukken en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Bescherming tegen de djinn

In gemeenschappen wereldwijd nemen moslims preventieve matregelen om zichzelf te beschermen tegen de plannen van djinn. Ze dragen amuletten en zeggen speciale gebeden op. Velen roepen God aan wanneer ze  een toiletruimte betreden, want ze geloven dat djinn soms op de loer liggen op onreine plaatsen. Anderen vermijden het om ‘s nachts te fluiten en weigeren om onbedekt te slapen, omdat ze zichzelf dan kwetsbaar maken voor een aanval van een djinn.

Geloven in de djinn

Een onderzoek van het Pew Research Center laat zien dat in de meeste landen waar ze hun onderzoek hebben gehouden, meer dan de helft van de moslims in djinn gelooft. De studie liet ook zien dat mannen en vrouwen die in djinn geloven meer betrokken zijn bij islamitische gewoontes, zoals het uitvoeren van hun dagelijks voorgeschreven gebeden.

Angst voor het kwaad

In elke cultuur wordt er anders gedacht over djinn, maar de angst voor het kwaad is wijdverspreid en raakt elke moslimfamilie. Veel volgelingen van de islam leven in diepe angst voor kwaad dat voortkomt uit de geestenwereld.

‘U was dood door de misstappen en zonden waarmee u de weg ging van de god van deze wereld, de heerser over de machten in de lucht’ (Efeze 2:1-2).

‘Maar omdat God zo barmhartig is, omdat de liefde die hij voor ons heeft opgevat zo groot is, heeft hij ons, die dood waren door onze zonden, samen met Christus levend gemaakt.’ (Efeze 2:4-5, Johannes 16:33)

Bid dat moslims die in angst leven de waarheid mogen ontdekken dat Christus het kwaad en de duisternis heeft overwonnen.

  • Bid dat moslimmannen, -vrouwen en –kinderen de Redder mogen aannemen en Zijn naam zullen aanroepen voor bescherming.
  • Bid voor wijsheid en inzicht voor werkers als God hen gebruikt om moslims te helpen om vrijheid te vinden van geestelijke onderdrukking.
  • Bid dat christenen met een moslimachtergrond zullen wandelen als kinderen van het licht en onderscheiden wat de wil van God is. (Efeze 5:8-10)

Gebed voor deze moslims is hard nodig. Wil je meer doen dan bidden? Heb je wel eens overwogen om zelf naar de moslimwereld te gaan, en daar jouw christelijk geloof te delen met de mensen om je heen?  Om hen de reddende liefde van Jezus te brengen? Kijk dan op onze website. We hebben veel opties voor shortterm of longterm.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!