De parelvissers van de Arabische Golf

Lang voordat de enorme oliereserves werden ontdekt, waren de landen van de Arabische Golf bekend vanwege de parels. Generatie na generatie hebben parelvissers van de Arabische Golf, in het huidige Qatar, Bahrein, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten hun oude beroep verfijnd. En totdat de olie hun kusten overspoelde met rijkdom, verdienden veel gezinnen in de Arabische Golf hun geld met parels.

Het parelseizoen duurde van mei tot september, wanneer zeilboten de duikers naar de Golf brachten. De parelvissers van de Arabische Golf verzamelden de oesters vanaf de zeebodem, 14 meter onder water terwijl ze een minuut lang geen zuurstof kregen. 

De kans om een parel te vinden in een oester is misschien één op duizend. De mannen doken zo’n 50 keer per dag, waarbij ze het risico namen op een aanval van een haai, ziekte of de dood. Nadat ze hun verdiensten hadden gedeeld met de kapitein en de bemanning, hielden de meeste parelduikers slechts een klein bedrag over aan het eind van het moeilijke en gevaarlijke seizoen.

De code van eer en gastvrijheid

Hoewel ze weinig bezaten, waren deze Arabische volken trots op hun gastvrijheid en dat zijn ze nog steeds. Volgens hun code van eer, voorzien ze elke vreemdeling zonder vragen te stellen, tot wel drie dagen van voedsel, drinken en onderdak.

Het sociale landschap in de Arabische Golf is drastisch veranderd in de afgelopen vijftig jaar. Het traditionele parelduiken is bijna uitgestorven. Maar de cultuur van gulle gastvrijheid is gebleven. De huizen in de Arabische Golf hebben nog steeds zitkamers die speciaal zijn voorbereid om gasten te ontvangen. Dadels, noten, koffie en een uitgebreid aanbod aan gerechten en speciale wierook wordt aangeboden aan de gasten.

Deze volken wonen tussen moderne voorzieningen en gebouwen van wereldklasse in een wereld waar hun grootouders niets eens van droomden. Toch blijven ze geestelijk gezien arm.

De kans om een parel in een oester te vinden is misschien één op duizend. De kans om een volgeling van Jezus te vinden onder de staatsburgers van de Arabische Golf is zelfs nog kleiner, slechts één op 50.000. Bid voor moslims in de Arabische Golf dat ze alles zullen riskeren om de parel van grote waarde te vinden.

Ook is het met het Koninkrijk van de hemel als met een koopman die op zoek was naar mooie parels. Toen hij een uitzonderlijk waardevolle parel vond, besloot hij alles te verkopen wat hij had en die te kopen. Matteüs 13:45-46

Gebed:

  • Bid dat de bevolking van de Arabische Golf het Koninkrijk van God zal zoeken en het met vreugde zal ontvangen wanneer ze het hebben gevonden.
  • Bid voor gelovigen met een moslimachtergrond in de Arabische Golf dat ze vrijmoedig het evangelie zullen delen met vrienden en familie, ondanks de risico`s.
  • Vraag God om meer gelovigen en werkers te sturen die moslims in de Arabische Golf zullen wijzen op Jezus, de grootste schat.

Ondersteun Frontiers

Frontiers wil graag meer werkers uitzenden naar de Arabische Golf. Om dit werk te doen, zijn we afhankelijk van giften. Kijk op deze pagina voor hoe je het werk van Frontiers kan steunen, zodat we meer mensen kunnen sturen naar moslimvolken die op het Goede Nieuws wachten.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!