Ik pas! Kan jij het aan?

Heb jij ook meegedaan aan de uitdaging om in januari geen alcohol te drinken, niet te roken, of niet te netflixen? Na alle corona perikelen waren we kennelijk toe aan een nieuwe uitdaging. Heel veel mensen doen eraan mee. Het voelt prettig om een bepaald patroon te doorbreken. We zijn nieuwsgierig naar het effect van een maand geen alcohol of suiker. Hoe zou het zijn om een maand gericht te bidden voor mensen ergens op deze wereldbol? Wat is het effect daarvan?

De challenge

Voor moslims is vasten geen challenge. Het is een voorschrift. Dit jaar van 13 april tot en met 11 mei moet iedereen die ertoe in staat is, 30 dagen vasten tijdens de ramadan. Dat geldt niet voor zwangere vrouwen, oude mensen, jonge kinderen en als een vrouw ongesteld is. Je mag niet eten en drinken zo lang de zon schijnt. Nog voordat de zon verschijnt, doe je je gebeden en zorg je dat je genoeg vocht binnenkrijgt voor de lange dag. Zodra de zon is verdwenen, ga je aan tafel. Het liefst met veel familie en vrienden, terwijl je misschien alleen maar naar je bed verlangt. Kun je je voorstellen wat voor patronen er worden doorbroken bij dit gebod?

Patronen doorbroken

James en ik vinden het heerlijk om een glaasje wijn te drinken als we een film kijken. Stukjes brie en schijfjes komkommer erbij. In januari namen we een glas heet water of een sapje. In het begin miste ik het glaasje wijn. Het glas heet water doorbrak het patroon van even helemaal wegzakken uit de dagelijkse drukte. Ik bleef alert en genoot op een andere manier van het samen film kijken. Na het kijken spraken we over de film in plaats van direct ons bed in te rollen om te slapen. Patronen en gewoonten maken ons leven makkelijk. We hoeven nergens bij na te denken. We doen het gewoon zo. Eén ding weglaten uit de gewoonte van de dag heeft al impact op ons denken en gedrag.

Ramadan

Op dezelfde manier heeft de ramadan grote invloed op de mensen die het moeten houden. Om fit en gezond te blijven moeten ze over de nacht verdeeld voldoende water en gezond eten te nuttigen. Hun dag begint al voor half vijf ’s morgens voor het eerste gebed, om half zeven weer en daarna nog drie keer op de dag. Dat zit in het ritme maar nu is het belangrijk om nog eerder op te staan om iets te eten en te drinken. Veel bewuster leven, goede daden doen, dichter bij God komen en nadenken over hoe je in het leven staat en wat belangrijk is, zijn belangrijke aspecten van de ramadan.

30 dagen bidden

Een ding weglaten uit ons patroon heeft dus al impact op ons leven. Hoe zou dat zijn als we iets toevoegen in het patroon: Een vast moment op de dag om samen een kort verhaal te lezen over een van de volken tussen de 1,7 miljard moslims op deze wereld. Over hun cultuur en levensstijl. Soms een volk waar niet één mens gehoord heeft over Jezus, wie Hij is en wat Hij voor ons heeft gedaan. Elke dag wanneer James en ik tijdens de 30 Dagen een verhaal lezen, worden we naar dat volk getrokken. We hurken op de marktplaats naast het gezin dat hun waren verkoopt; we zien kinderen met water gallons sjouwen of naar school lopen. Daarna lezen we de concrete gebedspunten en leggen onze vragen aan God voor. 

Pas jij in deze challenge?

Moslims verlangen naar een aanraking van God in hun tijden van gebed. Verlang jij er ook naar dat zij de Heer Jezus Christus leren kennen? Dan pas je helemaal in deze uitdaging om 30 dagen te bidden voor hun hart en leven. Je hoeft er niet al voor half vijf voor uit je bed te komen. Er is geen enkele verplichting om je van iets te onthouden. Maar het mag wel. We zijn volkomen vrij! Ik moet eerlijk zeggen, dat ik nog nooit geprobeerd heb om meer dan een halve dag niet te eten en te drinken. Ik heb dus geen idee wat islamitische mensen voor hun religie over hebben, maar ik besef dat het meer is dan ik vaak voor iets goeds over heb. Het is voor mij een regelrechte uitdaging om gevraagd te worden ergens voor te vasten. En toch wil ik ook dit jaar graag weer bidden en zo mogelijk vasten terwijl we de 30 dagen bidden volgens de 30 Dagen Gebedsgids.

Samen

Moslims weten dat het heel krachtig is om de tijd van ramadan samen door te maken. Ook voor mij werkt het beter wanneer ik samen met anderen een uitdaging aanga. We moedigen elkaar aan als een van ons het dreigt op te geven. We volgen het aangeboden patroon trouwer omdat ‘iedereen het doet’. Roep niet: “Ik pas, want ik woon alleen.” Zoek iemand om samen mee te bidden en stuur elkaar een berichtje om te bidden. Je kunt videobellen en samen het verhaal lezen en samen bidden. 

Effect

Aan het begin stelde ik de vraag: Wat is het effect van gericht gebed tijdens deze 30 Dagen? Ik zou het heel graag willen weten. Zoals bijna elk mens verlang ik naar resultaten op mijn inspanningen. Wat James en ik ervaren is dat we minder op ons eigen leven gericht zijn en ernaar verlangen om mensen te dienen die uitgaan om het Goede Nieuws te delen met deze mensen. We voelen elke dag meer dankbaarheid over de rijkdom die God ons geeft in Jezus Christus. We zijn blij met het 30 Dagen programma omdat we concreet bij mensen worden betrokken en weten ons een strijder voor Gods koninkrijk als we voor hen bidden. Dat zijn al drie voor ons zichtbare resultaten. En God heeft iets aan ons beloofd: Hij verleent kracht aan ons gebed en zal veel meer doen dan wij beseffen. 

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!