Man van vrede opent de deur voor het Goede Nieuws

In een afgelegen, instabiel gebied in de Kaukasus, een bergachtig gebied tussen Oost-Europa en Azië, woont een moslimvolk genaamd de Khalysh. Het is moeilijk om aan visa te komen voor dit land en buitenstaanders kunnen niet vrij reizen. Tientallen jaren lang heeft dit de pogingen verhinderd om de Khalysh te bereiken met het Goede Nieuws.

Maar de afgelopen jaren zijn Khalysh-gezinnen geëmigreerd naar een dorp net over de grens, in een land waar Frontiers een langetermijn-team heeft. Jack coördineert de Frontiers strategie in de Kaukasus en zag hierin de kans waar hij op had gewacht om hen het Goede Nieuws te brengen.

Man van vrede

Op een druilerige ochtend reisde Jack naar de grens om het dorp te vinden. Hij reisde samen met een Frontiers teamlid, Kara, en met Lutfi, een lokale evangelist. Terwijl ze reden, baden ze tot God dat Hij hen naar een persoon van vrede zou leiden, iemand die hen zou verwelkomen als boodschappers van het Goede Nieuws.

Toen ze aankwamen, benaderde Lutfi een man op straat en zei, “We willen meer te weten komen over uw dorp. Kunt u ons meer vertellen over wie de meest gerespecteerde persoon hier is?” De man wees hen het huis van een dorpsoudste.

Ismail

Daar ontmoetten ze Ismail, een man met een grijze baard die hen binnen uitnodigde. Terwijl ze rond de keukentafel van hun thee nipten, luisterden ze geboeid terwijl Ismail hen vertelde over de gewoontes van de Khalysh. Een trots en religieus volk, dat afwijzend staat tegenover veranderingen en in het algemeen achterdochtig is richting buitenstaanders.

Toch merkt Ismail dat wereldwijde onzekerheden de tradities van het volk bedreigen. En hij weet dat het noodzakelijk is om open te staan voor de buitenwereld om te kunnen overleven.

Terwijl ze luisterden, realiseerden Jack, Kara en Lutfi zich dat Ismail het antwoord op hun gebeden was. Hij was de persoon van vrede waar ze die ochtend voor hadden gebeden. Generaties lang zorgde de geïsoleerde positie van de Khalysh ervoor dat ze het Goede Nieuws niet konden horen. Maar de openheid en gastvrijheid van Ismail kon hier een verandering in brengen. 

Een open deur

Toen Jack vroeg hoe ze de Khalysh konden helpen, antwoordde Ismail, “Kom en breng tijd met ons door. Stuur mannen en vrouwen die laten zien dat ze om ons geven. Mensen zoals jullie die willen leren over onze cultuur en zelfs onze taal.”

“Ik denk dat we kunnen helpen,” antwoordde Jack, vol vertrouwen glimlachend.

Jack en Kara nemen nu mensen in dienst met het verlangen in hun hart om naar de Khalysh te gaan om van hen te leren en om hen in contact te brengen met Jezus. Het eerste Frontiers team is al samengesteld en bereidt zich voor om naar het dorp van Ismail te verhuizen.

Informatie over de kaukasus:

De Kaukasus is een bergachtig gebied tussen Oost-Europa en Azië en bevat een totaal van 183 verschillende bevolkingsgroepen, waarvan 130 volken nog onbereikt zijn. Het overgrote merendeel is islamitisch, hoewel vaak sterk vermengt met traditionele en animistische praktijken. Kijk op Joshua project voor meer informatie over deze volken.

Gebedspunten:

  • Prijs God voor deze open deur om in contact te komen met de Khalysh, een ongezien volk.
  • Bid voor nieuwe teams die de boodschap van het Goede Nieuws naar de Khalysh kunnen brengen en de tientallen andere onbereikte volken in de Kaukasus.
  • Vraag God om werkers toe te rusten om het Goede Nieuws te delen op manieren die de harten van de Khalysh zal bereiken.
  • Bid dat Frontiers werkers wereldwijd personen van vrede zullen ontmoeten zoals Ismail.

Geef!

Werkers die het Goede Nieuws delen met moslims zijn afhankelijk van giften. Ondersteun het werk van Frontiers door het geven van een gift!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!