Levensveranderende gesprekken in een kledingwinkel

Deel 1

Het ontmoeten van een ‘zoeker’

Elana vertelt: “Het gebeurde een paar maanden geleden in de kerk. Tijdens de dienst viel mijn oog op een wat oudere dame, een moslima, die duidelijk uit een ander land in het Midden-Oosten kwam. Laten we haar Mouna noemen. Na de dienst sprak ik met haar en ontdekte dat ze een kledingwinkel runt in een winkelcentrum vlakbij ons huis en ook dat ze erg geïnteresseerd is in onze religie. Haar interesse werd gewekt door Jezus zelf! Mouna is een zeer religieuze vrouw en bad elke ochtend tot Ali (ze komt uit een stroming in de islam die veel betekenis geeft aan de neef van profeet Mohammed: Ali). Maar op een ochtend hoorde ze zichzelf tijdens haar gebed uit het niets ‘Jezus’ naam’ zeggen, in plaats van Ali. Dit gebeurde nog een paar keer en ze wist niet waarom. Om die reden was ze naar de kerk gekomen, om meer over Hem te weten te komen.”

Toen ik de winkel binnenkwam, vroeg ze meteen: “En, waar is mijn Bijbel?” 

De Bijbel introduceren

Ze zegt: “Door de maanden heen bouwden we een relatie op. Elke keer dat ik in het winkelcentrum was, bezocht ik haar winkel, ging bij haar zitten, dronk koffie en maakte een praatje. In die tijd verloor ze haar moeder en tegelijkertijd werd ik er één. Dit gaf verbinding, ondanks het grote leeftijdsverschil. Na enige tijd wilde ik proberen om onze gesprekken verder te verdiepen. Ik begon haar vragen te stellen over wat ze gelooft, hoe ze bidt enz. Op een dag vroeg ik haar of ze een Bijbel had. Ze zei: “Nee, ik heb erom gevraagd, maar niemand heeft me er ooit een gegeven.” Ik vertelde haar dat ik er een in haar taal zou zoeken, maar dat ze tot die tijd een app kon gebruiken. Ze was zo verrast dat ze de Bijbel in haar eigen taal kon lezen!

Twee weken later kwam ik erachter dat een vriend veel Bijbels in Mouna’s taal had. Hij gaf mij er een en ik appte Mouna dat ik de volgende dag langs zou komen om hem aan haar te geven. Toen ik de winkel binnenkwam, vroeg ze meteen: “En, waar is mijn Bijbel?” “

“Ze zuchtte dat ze zo erg naar God verlangt, maar niet weet hoe ze Hem moet bereiken.”

“Ik gaf het aan haar en we gingen midden in haar winkel zitten. “Oké,” zei ze heel vastberaden: “Hoe gebruik ik dit Boek? Moet ik mijn handen wassen voordat ik het aanraak?” Deze vraag gaf mij meteen de gelegenheid om het Goede Nieuws uit te leggen. Dat God inderdaad heilig is en dat wij zondig zijn en Hem niet waardig, maar dat Jezus stierf voor onze zonden en dat we door Hem tot God kunnen komen. Ze luisterde heel aandachtig en antwoordde: “Dat is een heel goed punt, dat moet ik tegen mijn vriendin zeggen.” Ze wendde zich tot haar medewerkster. Ze vertaalde alles wat ik had gezegd in hun gemeenschappelijke taal. Nu had de medewerkster ook enkele vragen. De Heilige Geest gaf inspiratie om op al deze vragen te antwoorden.”

Een diep verlangen

Elana vertelt verder: “Mouna bleef maar vragen stellen over hoe ze dingen moest dóén. Hoe kan ik bidden op een manier die God behaagt? Hoe kan ik mezelf kleden op een manier die God behaagt? Enzovoort. Ze zuchtte dat ze zo erg naar God verlangt, maar niet weet hoe ze Hem moet bereiken. Ik vertelde haar het verhaal van het verloren schaap en dat ze niets hoefde te doen. De Heere zal haar komen zoeken, ze hoeft Hem alleen maar te zeggen: “Jezus, kom mij vinden.””

Mission Experience

Wil jij ervaring opdoen in het delen van het Goede Nieuws met moslims, kennismaken met een andere cultuur, ontdekken of God jou roept om het Goede Nieuws te brengen naar de onbereikte volken?

Lees meer over onze shortterm mogelijkheden of onze reis naar Ghana in 2024.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!