Een rustige oceaan

Het eerste jaar in het Midden-Oosten was als een diep dal waar het steeds donkerder werd. Het romantische idee over het leven in Verweggistan was maanden geleden al ter ziele gegaan. Nu vroegen we ons af of dit het allemaal wel waard was… 

Ik werd wakker met het huilende geluid van tropische dieren en exotische vogels die vrolijk fluitend de nieuwe dag begroetten. Op het balkon werd me de adem ontnomen door de levensenergie om me heen. Zo ver als ik kon zien bomen boordevol kleurrijke bloemen en lianen die zich overal omheen slingerden. Vergeleken met de woenstijn in het Midden Oosten was dit een prachtige oase.

Het was de eerste morgen dat we als gezin in Thailand waren. We verbleven in een gastenverblijf voor zendingswerkers. We hadden net een pittig eerste jaar op het zendingsveld achter de rug. Onze harten waren aan een herstelperiode toe. In het voorafgaande jaar hadden we moeilijkheden getrotseerd die we daarvoor niet kenden: een nieuwe taal en cultuur, het loslaten van vrienden, ziekte, slechte gezondheid en een operatie en heimwee. We hoorden hartverscheurende verhalen van vluchtelingen aan die alles moesten achterlaten.

vrouw in Azië voor flats

Het jaar was als een diep dal waar het steeds donkerder werd. Het romantische idee over het leven in Verweggistan was maanden geleden al ter ziele gegaan. Nu vroegen we ons af of dit het allemaal wel waard was… 

Misschien heb je ook wel tijden gekend waarin je passie en visie kwijt raakte. Momenten dat je de weg voor je niet kon zien. In een donker dal is het makkelijk om perspectief te verliezen.

Wij hebben moeten leren dat God er altijd bij is en dat ‘alle dingen bijdragen aan het goede’ (Romeinen 8:28). We hielden ons vast aan het geloof dat Hij echt wilde dat we daar zouden zijn. Dat Hij genoeg zou zijn op de momenten dat wij ons zo tekort voelden schieten en we ons overweldigd voelden.


“geloof in het donker wat je in het licht hebt gezien.“

Zittend op ons balkon in Thailand voelde ik weer een sprankje hoop. God liet me zien waarom we in de eerste plaats deel waren geworden van het team in het Midden Oosten. Ik herinnerde me mijn roeping en waarom we naar die plek waren gegaan. Ik voelde me bemoedigd en wist dat de Heer mij de veerkracht zou geven om door het donkerste dal te gaan.


al gaat mijn weg door een donker dal, ik vrees geen gevaar, want U bent bij mij
Psalm 23:4

“Geloof in het donker wat je in het licht hebt gezien,” zei Lilias Trotter, een zendeling in Algerije. We kunnen het gevoel hebben dat de duisternis ons omgeeft, maar bij God is er geen duister. Zijn waarheid houdt stand. Hij heeft alles onder controle.

Wie van jullie heeft ontzag voor de Heer? Wie luistert naar de stem van zijn dienaar? Hij die door de duisternis gaat en geen licht meer ziet, en die dan vertrouwt op de naam van de Heer en vertrouwen stelt in Zijn God.
Jesaja 50:10
Al zei ik: ‘ Laat het duister mij opslokken, het licht om mij heen veranderen in nacht.’  Ook dan zou het duister voor U niet donker zijn – de nacht zou oplichten als de dag, het duister helder zijn als het licht.
Psalm 139: 11-12

Tijdens ons verblijf in het huisje, vroeg ik aan doorgewinterde zendingswerkers, “Hoe hebben jullie dit al die jaren gedaan? Hoe heb je dit al die tijd volgehouden? Ik voel me na een jaar al zo ontmoedigd!” Ze zeiden allemaal ongeveer hetzelfde: ze herinnerden zich het moment dat ze voor het eerst ten diepste beseften dat ze op het zendingsveld moesten zijn. Op momenten van depressie, heimwee, ziekte en verlies hielden ze zich vast aan de herinnering van hun roeping en gingen ze door. De ene voet voor de ander. Samen met Jezus kwamen ze uit het dal. Het gaf hen vernieuwde visie, doel, geloof en vertrouwen in Hem.

Als jij het doel nastreeft dat God met je heeft, zullen er uitdagingen en donkere tijden komen. Máár je zult ook groeien in je geloof. Je zult het vermogen krijgen om immens lief te hebben en God geeft je het vertrouwen om mee te bouwen aan Zijn Koninkrijk.

Je zult van tevoren niet weten hoe je leven eruit gaat zien als je Zijn roepstem volgt. Maar weet dit: God gaat altijd met je mee. Houd vast aan de beloften die Jesaja profeteerde aan het volk in ballingschap:

Ik heb van u gehouden met een eeuwigdurende liefde, liefdevol heb ik u naar mij toegetrokken.
Jeremia 31:3-4

Zelfs in het donker zullen we de altijd blijvende liefde en trouw van Christus ontdekken. Moge de Heer je sterken om Hem te vertrouwen als jij meehelpt om Zijn Koninkrijk te bouwen op donkere plekken.

Veel van onze werkers brengen grote offers en lijden om het koninkrijk van Jezus te brengen naar de volken. Bid met ons mee voor hen:

  • Bid dat werkers die ver weg van familie en vrienden zijn bemoedigd mogen worden in moeilijke tijden.
  • Bid voor onze werkers dat ze dichtbij de Heer zullen blijven en naar Hem toe zullen groeien, in goede en moeilijke omstandigheden.
  • Bid dat juist door moeilijke omstandigheden ze een getuige zullen zijn van Jezus, dat hun moslimvrienden zullen zien dat Zijn Liefde in hen woont.

Ken je zelf een zendingswerker persoonlijk? Stuur eens kaartje of laat weten dat je voor ze bidt. Een klein gebaar kan een grote bemoediging zijn als je zo ver weg bent van thuis.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!