schaakmat in een schaakspel

Het schilderij had de naam ‘schaakmat’. De koning stond mat en het spel was klaar. Op een dag kwam er een schaakgrootmeester in de gallerij. Hij zag het schilderij en bestudeerde het. Opeens barstte hij los: “Dit is verkeerd! Schaakmat is niet waar! Het is niet voorbij! De koning kan nog een andere zet doen!”

In de tijd dat we in Irak woonden was Paasmorgen erg belangrijk in ons gezin. Onze kinderen beschilderden paaseieren, Jan en ik verstopten ze en de kinderen gingen op eierenjacht. We hadden zo onze eigen familietradities.

Onze moslimburen toonden een groot respect voor ons en Pasen door altijd op paasbezoek te komen. Dat leverde mooie momenten op. De gasten kwamen vanaf het einde van de middag binnen lopen en we serveerden ze zoete hapjes met hete thee. We werden door ze gezegend met woorden als “moge het een gezegende feestdag zijn” en “moge je familie gezegend worden”. Het voelt nog steeds bijzonder als ik aan deze zegeningen terugdenk.

Tegelijkertijd was Pasen soms ook een eenzame tijd, ver weg van familie en oude vrienden. We waren daarom erg blij met de nieuwe vrienden die we gemaakt hadden onder andere zendelingen in de buurt. Deze vriendschappen waren tot grote zegen op dit soort dagen.

De Koning heeft nog een zet in de moslimwereld te maken!

sunset

Tijdens één van de paasdagen die we in Irak doorbrachtten nodigde een kolonel van het Amerikaanse leger ons uit om hun paasdienst bij te wonen. Onze kinderen mochten in een echte Humvee (een soort jeep) meerijden naar de dienst. Dat was een onvergetelijke ervaring voor ze! De legerpredikant die de dienst zou leiden kwam aan met een helikopter. Hij begroette ons allemaal en begon daarna aan de dienst in de open lucht. Het was geweldig om zo samen met de militairen “De Heer is waarlijk opgestaan” te zingen.

De predikant liet ons een beeld zien van Pasen dat ik nooit meer ben vergeten. Hij beschreef een schilderij van een schaakspel dat aan de wand in een kunstgalerij hing. Het schilderij had de naam ‘schaakmat’. Er was het einde van het spel op te zien. De koning stond mat en het spel was klaar. Op een dag kwam er een schaakgrootmeester in de gallerij. Hij zag het schilderij en bestudeerde het een hele tijd. Opeens barstte hij los: “Dit is verkeerd! Schaakmat is niet waar! Het is niet voorbij! De koning kan nog een andere zet doen!”

Het is niet voorbij! De koning kan nog een andere zet doen!

In het verhaal van de opstanding heeft Jezus Christus zijn laatste adem uitgeblazen. Hij is begraven. Zijn vijanden hebben gewonnen. Schaakmat.

Het onverwachtte gebeurde. Het was niet voorbij. De Koning had nog een zet!

De missie van onze Frontiers werkers is om met liefde en respect alle moslimvolken uit te nodigen om Jezus te volgen. Soms zijn ze hierin eenzaam, soms voelen ze zich ontmoedigd. Bid vandaag voor hen, dat ze een Paasgeloof mogen hebben dat God altijd goed is geweest.

Bid en wees waakzaam de komende tijd. De Koning heeft nog een zet in de moslimwereld te maken!


Dit artikel is geschreven door Bob Blincoe. Hij leidde net na de golfoorlog in 1991 een team van Frontiers in Noord-Irak. Hij is sinds 2000 betrokken bij de leiding van Frontiers USA. Bob is voorganger in de presbyteriaanse kerk en schrijver van “Ethnic Realities and the Church: Lessons from Kurdistan.”  Samen met zijn vrouw Jan heeft Bob drie kinderen. Hij heeft twee keer verloren in een spelshow op TV.

Lees hier onze paasboodschap voor jou!